Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще отправи послание към Запада на 14 май, датата на президентските и парламентарните избори в страната, предаде БТА, позовавайки се на Анадолската агенция.

По думите на Ердоган "Западът има планове по отношение на Турция" и е против него, но турският народ ще даде необходимия отговор на 14 май.

Ердоган обеща нови проекти в областта на отбраната

"С тези избори Турция ще изпрати послание на Запада... Тази страна не гледа какво казва Западът, нито когато се бори с тероризма, нито когато определя икономическите си политики", добави той в телевизионно интервю за Канал Д и СиЕнЕн-Тюрк.

Мнозина анализатори са на мнение, че предстоящите избори ще бъдат най-голямото изборно предизвикателство за Ердоган през последните му две десетилетия на власт. 

ООН: Стотици хиляди загубиха работата си при земетресението в Турция и Сирия

Ердоган заяви още, че проектите в отбранителната индустрия ще продължат.

Говорейки за "TCG Anadolu" (Те Дже Ге Анадолу), най-големия турски военен кораб и първия в света носител на безпилотен боен самолет (UCAV), той каза, че този проект е позволил на Турция да стигне до "много различно място" в световния стандарт.

Три турски опозиционни партии поискаха Ердоган да бъде отстранен от президентските избори

"Ние правим още една крачка. Сега водим преговори. Ще построим по-голям кораб от този", добави той. Военният кораб беше доставен на военноморските сили на страната в понеделник.

Построен в базирана в Истанбул корабостроителница, корабът може да превозва хеликоптери, безпилотни летателни апарати, сухопътни превозни средства, леки самолети и персонал. С дължина от 231 метра (758 фута) и ширина 32 метра (105 фута), водоизместимостта му при пълен товар се равнява на около 27 000 тона.

Президентът съобщи още, че Турция планира в следващите седем години да произведе един милион автомобила ТОГГ - първия турски електромобил.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм