тотици хиляди работници в Турция и Сирия са загубили прехраната си поради земетресението, съобщи ООН и призова за спешна подкрепа за възстановяване на бизнеса.

Земетресението е имало опустошително въздействие върху работниците и предприятията, съобщи агенцията по труда на ООН.

Международната организация на труда изчисли, че в 11-те засегнати провинции в Турция загубените часове работа са еквивалентни на работата, извършена от около 657 000 работници.

Три турски опозиционни партии поискаха Ердоган да бъде отстранен от президентските избори

В Сирия в петте засегнати провинции се изчислява, че около 170 000 работници временно са загубили работата си поради разрушенията, казаха от МОТ.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което удари на 6 февруари, както и неговите вторични трусове убиха повече от 55 000 души в Югоизточна Турция и части от разкъсваната от война Сирия.

„Хората могат да започнат да възстановяват живота си само ако са възстановили поминъка си“, каза ръководителят на МОТ Гилбърт Хунгбо.

Отново силно земетресение в Турция

„Ние сме длъжници на тези, които загубиха толкова много при земетресението, да гарантираме, че принципите на социална справедливост и достоен труд са здраво вградени в процеса на възстановяване и реконструкция.“

МОТ изчисли, че средният засегнат работник в Турция ще губи около 230 долара на месец, „докато ситуацията продължава“.

Като цяло се оценява, че кризата ще намали доходите от труд за домакинствата в засегнатия регион с около 150 милиона долара на месец.

Освен загубата на работни места, МОТ предупреди за повишени рискове за безопасността и здравето при работа в Турция, както и за детския труд.

Турция: “Нови градове“ за пострадалите от земетресението?

Временната загуба на 170 000 работни места в Сирия доведе до общи загуби на доходи от труд, еквивалентни на най-малко 5,7 милиона долара на месец, твърдят от МОТ.

Загубата на работа е засегнала пряко около 154 000 домакинства и над 725 000 души, посочва агенцията.

Засегнати са около 35 000 микро, малки и средни предприятия.

„Загубата на тези предприятия надхвърля загубата на доходи и включва цената на физическите щети на тяхната инфраструктура, като сгради, оборудване и инвентар“, добави МОТ.

След земетресенията: Внезапни наводнения в Турция взеха жертви (видео)

В Турция МОТ каза, че помага на турски бизнес организации и профсъюзи да функционират и да предоставят критични услуги, с инициативи за сезонни селскостопански работници, работещи деца и бежанци.

В Сирия агенцията на ООН предоставя безвъзмездни средства за подпомагане на засегнатите работници и предприятия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм