Три турски опозиционни партии поискаха действащият президент Реджеп Тайип Ердоган да бъде отстранен от президентските избори. Призивът опозиционните партии изпратиха до Висшата избирателна комисия на Турция, съобщават от БГНЕС.

Добрата партия, Партията на демокрацията и пробива и Отечествената партия поискаха регистрацията на Ердоган да бъде анулирана, съобщи телевизионният канал „Хабертюрк“. Всички те подкрепят Кемал Кълъчдароглу, основния опонент на Ердоган в Турция.

Експерт по турска политика: Земетресението в Турция може да бетонира властта на Ердоган

Според опозицията номинирането на действащия президент противоречи на конституцията на страната. Те твърдят, че настоящият мандат на Реджеп Тайип Ердоган е негов втори. Но турските власти обясняват, че след конституционния референдум от 2017 г. президентският мандат на Ердоган е анулиран и всички твърдения на опозицията нямат легитимно основание.

Президентските избори в Турция са насрочени за 14 май. Решено е датата на вота да не бъде отлагана, въпреки че в началото на февруари Турция пострада от съкрушителни земетресения, при които загинаха над 50 000 души, което наложи гласуването в редица райони в югоизточната част на страната да се проведе при екстремни условия.

„Сабах“ съобщава, че Реджеп Тайип Ердоган и Кемал Кълъчдароглу, единствен кандидат от шест опозиционни партии, вече са лидери в президентските избори.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм