Внезапни наводнения отнеха днес, 15 март, живота на най-малко 14 души, живеещи на палатки и в контейнерни жилища в пострадалия от земетресението регион на Турция, като увеличиха натиска върху президента Реджеп Тайип Ердоган преди предстоящите избори.

След земетресенията: Какво трябва да знаят пътуващите до Турция

Още няколко души бяха отнесени от придошлите води, които превърнаха улиците в кални реки в районите, засегнати от земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер миналия месец, съобщиха официални лица.

Повече от 48 000 души загинаха в Турция и близо 6 000 в Сирия по време на бедствието от 6 февруари, което е най-смъртоносното в региона в наши дни.

Ново силно земетресение в Турция

Стотици хиляди оцелели от земетресението турци са преместени в палатки и контейнерни къщи в района на бедствието, който обхваща 11 провинции в югоизточната част на Турция.

Проливните дъждове връхлетяха района във вторник и метеорологичната служба очаква те да продължат до късно в сряда, съобщи АФП.

Турските власти обявиха, че при наводненията са загинали 12 души в Санлъурфа, на около 50 км северно от сирийската граница.

Земетресенията в Турция оставиха стотици бебета без име и самоличност

Двама души, включително едногодишно дете, са загинали и в близкия град Адъяман, където петима души са в неизвестност.

На снимките се вижда как водите отнасят автомобили и заливат временните жилища, построени за жертвите на земетресението.

В един от видеоклиповете мъж, облечен в бежов костюм и вратовръзка, протяга ръка за помощ, докато се носи по течението заедно с мебел. Съдбата му остава неизвестна.

На други кадри се вижда как хора изваждат жертвите от водата с помощта на клони и въжета.

От офиса на валията на Санлъурфа съобщиха, че наводнението е достигнало и до приземния етаж на една от основните болници в региона.

Натиск върху Ердоган

Изправен пред трудно преизбиране на 14 май, Ердоган се сблъсква с яростна обществена реакция заради колебливата реакция на правителството му на най-голямото природно бедствие в двугодишното му управление.

Часовникът на гарата в Малатия спрял в „часа на бедствието“ в Турция

Ердоган поднесе няколко публични извинения, като същевременно подчерта, че никоя държава не би могла да се справи бързо с бедствие от такъв мащаб.

През последните няколко седмици Ердоган обикаля региона, среща се с оцелели и обещава да възстанови целия район в рамките на една година.

"До края на следващата година ще построим 319 000 къщи", заяви Ердоган пред членовете на управляващата си партия в парламентарно обръщение.

"Освен издирването и спасяването, спешната помощ и временния подслон, които сме осигурили досега, имаме обещание към нашия народ да възстановим разрушените от земетресението градове в рамките на една година", каза той.

Над 200 души са арестувани в Турция за некачествено строителство, довело до хиляди жертви

Ердоган изпрати вътрешния си министър в наводнения регион, за да наблюдава реакцията на правителството.

"В момента разполагаме с 10 екипа, съставени от 163 души, които извършват издирвателни и спасителни дейности в 25-километров участък", заяви пред репортери вътрешният министър Сюлейман Сойлу.

"Разполагаме и с водолази. Но метеорологичните условия не ни позволяват да направим много", каза той. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм