Пеещият и усмихващ се президент Реджеп Тайип Ердоган заяви пред своите поддръжници, че е готов да участва във втори тур на изборите в Турция на 28 май, като смята, че има сили да победи своя съперник Кемал Кълъчдароглу, който не оправда очакванията на първия тур в неделя, съобщават от POLITICO.

След като 92% от гласовете бяха преброени, в ранните часове на понеделник Висшият избирателен съвет на Турция съобщи, че Ердоган е спечелил 49,49% от гласовете, което е съвсем малко под 50%, необходими за категорична победа. Кълъчдароглу си е осигурил 44,79%, което разочарова социологическите проучвания, според които той е имал малка преднина.

Съперникът на Ердоган обеща здрави връзки със Запада, вместо с Русия

Ветеран в предизборните кампании, величавият Ердоган се появи на балкона на централата на своята партия АК в Анкара с микрофон и запя: "Обичаме ви толкова много" на тълпата и я похвали за "празника на демокрацията", който току-що й беше поднесъл. Отхвърляйки твърденията на опозицията за нечестна игра, той дори предрече, че последните резултати в неделя могат да му помогнат да надхвърли 50-те процента, необходими за още един петгодишен престой на власт.

Подигравайки се на Кълъчдароглу, който се е снимал в предизборните си реклами в скромната си кухня, той каза: "Някои хора са в кухнята, а ние сме на балкона."

"Не знаем дали президентските избори ще приключат още на първия тур. Ако приключат на този тур, тогава няма проблем. Ако нашите хора са решили да го завършат на втория тур, тогава това също е добре дошло. Вярваме, че ще завършим изборите успешно още на първия тур".

Видимо разгневеният Кълъчдароглу, чиято партия през нощта обвини лагера на Ердоган в широко разпространени изборни злоупотреби, отвърна на удара: "Въпреки всичките си клевети и обиди Ердоган не можа да получи резултата, който очакваше. Изборите не могат да бъдат спечелени на балкона. Данните все още постъпват."

Журналист пред Дарик: Сигурно е, че Ердоган ще получи висок резултат

"Ако нашите хора кажат, че ще има втори тур, ние ще уважим това", добави 74-годишният бивш бюрократ. "Ние със сигурност ще спечелим тези избори на втория тур... Ердоган не спечели вота на доверие, който очакваше... През следващите 15 дни ще се борим за правата, законите и справедливостта в тази страна.

Перспективата за втори тур ще насочи вниманието към това къде ще гласуват на 28 май 5-те процента, които гласуваха за Синан Оган - бивш националистически депутат, който се кандидатира като независим.

Най-важните избори в света

Президентските избори в Турция се превърнаха в едно от най-внимателно наблюдаваните политически състезания в света тази година поради огромните последици както за бъдещето на демокрацията в 85-милионната страна - членка на НАТО, така и за сигурността в Европа и Близкия изток.

В навечерието на вота все по-авторитарният Ердоган изглеждаше по-уязвим от когато и да било през 20-годишната си доминация в турската политика заради пламналата криза с разходите за живот, която доведе до повишаване на цените на много основни продукти като лук, месо и краставици, недостъпни за много потребители. 

Към това се прибави и фактът, че Ердоган се изправи срещу обединената шестпартийна опозиция под ръководството на Кълъчдароглу, чиято президентска кандидатура беше подкрепена и от прокюрдската партия HDP. 

Въпреки това ислямисткият популист може да разчита на силна консервативна база и все още е високо ценен заради мащабните си инфраструктурни и социални програми, както и заради засиленото си позициониране на Турция като геополитически тежък фактор.

Въпреки че Ердоган заяви, че е на път да спечели с голяма преднина, опозицията прогнозира, че ще намали разликата поради броя на гласовете, които все още предстоят да бъдат получени от големите градове, където тя е по-силна. Кълъчдароглу обвини правителствените изборни наблюдатели, че умишлено избягват да добавят голям брой гласове от избирателните секции в крепостите на опозицията, като постоянно оспорват преброяването там. 

Ердоган раздаде банкноти на деца в избирателната си секция

Той заяви, че в Анкара са задържани 300 урни с бюлетини, а в Истанбул - 783. "Блокират системата в урните, където гласовете ни са много, с многократни възражения", оплаква се той. "Не се страхувайте от волята на народа. Не блокирайте народната воля. Призовавам работещите в системата за демокрация по места да не напускат урните. Ние сме тук, докато не бъде преброен всеки глас".

В знак на вълнението, предизвикано от степента, в която партията АК иска повторно преброяване на гласовете, Юнус Башаран, кандидат на Работническата партия на Турция от южния крайбрежен град Анталия, заяви, че някои урни са били преброени седем пъти. "Този път те са намерили този начин", каза той.

Журналистката Невшин Менгю съобщи в Туитър, че има информация, че в анкарския квартал Чанкая - традиционен бастион на опозицията - една урна е била преброена 11 пъти. Алпер Ташделен, кмет на Чанкая, заяви, че почти всички урни там са били оспорени.

Гняв заради преброяването на гласовете

От ранната вечер в неделя преброяването на резултатите предизвика ожесточен политически дебат, в който опозицията обвини партията на Ердоган АК в различни форми на изборни измами.

Двама от най-високопоставените опозиционни политици в Турция, кметът на Истанбул Екрем Имамоглу и кметът на Анкара Мансур Яваш, се оплакаха от начина, по който държавната информационна агенция "Анадолу" съобщава резултатите. Това е изключително чувствителна тема, тъй като информацията на Анадолу е широко използвана от телевизионните канали за отразяване на изборите на живо. Първоначално Анадолу беше посочила, че Ердоган ще спечели с 54% срещу 40%.

Путин ще присъства на откриването на първата атомна електроцентрала в Турция

Кметовете заявиха, че в началото на вечерта агенцията е дала преувеличена представа за преднината на Ердоган, като е подбрала резултатите само от районите, където партията АК е силна. Целта е била да се обезкуражат наблюдателите от опозиционния лагер, които щели да напуснат преди преброяването на всички бюлетини, което би позволило евентуално манипулиране на вота.

Опозицията на Кълъчдароглу се зарече, че техните служители ще останат на място, за да предотвратят този проблем. Като заклейми публичното обявяване на резултатите от Анадолската агенция като "измислица", лидерът на опозицията Кълъчдароглу призова екипите си да останат бдителни. "Няма да спим тази нощ", каза той.

Опозиционните кметове изтъкнаха, че Анадолу е прибягнала до същата тактика на кметските избори през 2019 г., като първоначално е заявила, че гласовете означават, че партията на АК е на път да постигне големи победи, докато в крайна сметка опозицията е взела Истанбул и Анкара при късното преброяване.

Ердоган и представителите на неговата партия АК обвиниха опозицията в измама и използване на обвинението в измама като оправдание за загубата.

"Нашият народ е взел своето решение. Не е необходимо да си намирате нови оправдания. Ще видим волята на нашата нация, когато получим окончателните резултати".

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм