Консервативната партия "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис спечели убедително парламентарните избори в Гърция, но не получи мнозинство, за да състави самостоятелно правителство. Тя е събрала малко над 40% от гласовете на избирателите, което е с 20 на сто повече от резултата на втората - лявата "Сириза", която се представи под очакванията. Прогнозите са, че е малко вероятно да се състави правителство и се очаква страната да проведе нови избори през юли. 

Слави Трифонов: ИТН няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ

Въпреки добрия резултат, това не е достатъчно на "Нова демокрация", за да състави самостоятелен кабинет. Според Кириакос Мицотакис хората са искали Гърция да се управлява единствено от тях, а не от коалиции.

Без съмнение политическото земетресение, което се случи днес, призовава всички нас да ускорим процеса за намиране на решение, за да може страната ни да има опитна ръка начело възможно най-скоро.

Резултатът е огромен провал за лидера на "Сириза" Алексис Ципрас, който определи представянето на партията си като "изключително негативно". 

Ердоган призовава турците в чужбина да гласуват на втори тур

Цикълът от избори все още не е приключил, по всяка вероятност ни предстои втори вот. Така че нямаме много време. Трябва незабавно да направим всички необходими промени, за да се подготвим по най-добрия начин за следващата решаваща и последна предизборна битка.

Гръцкият президент ще даде на трите водещи партии до три дни за формиране на коалиция, въпреки че Мицотакис вече посочи, че не иска да споделя властта. Ако не успее да състави коалиция, служебно правителство ще положи клетва и ще има втори вот в края на юни или началото на юли.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм