В Турция започна гласуването на втория тур на президентските избори. Избирателните секции в 81 провинции отвориха врати в 08:00 ч. местно време и ще останат отворени до 17:00 ч.

Общо 191 884 урни за гласуване са инсталирани в страната и извън нея. Право на глас имат 64 милиона турски граждани, съобщават от БГНЕС.

В Анкара и Истанбул, мерките за сигурност са значително засилени в най-големите градове на Турция, за да могат избирателите безопасно да упражнят правото си на глас.

Какво следва от балотажа на президентските избори в Турция?

Очаква се действащият турски президент Реджеп Тайип Ердоган да гласува в Истанбул, а неговият съперник от опозицията Кемал Кълъчдароглу - в Анкара.

Върховната избирателна комисия на Турция обяви резултатите от първия тур на президентските избори на 19 май. Според данните настоящият президент Ердоган е бил подкрепен от 49,52% от избирателите, а опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу - от 44,88%. На втория тур победител ще бъде кандидатът, събрал най-много гласове.

Последните проучвания на общественото мнение до голяма степен благоприятстват изборната победа на Ердоган. Опозицията твърди, че Кълъчдароглу ще спечели.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм