Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП), която става на 30 години през 2022 г. и Момчил Баев от фондация “Сингъл Степ” разкриха повече за живота на хората с ХИВ и с какви трудности се сблъскват. Първи декември е официалния ден за борба със заболяването.Стаменкова разкри, че ХИВ се предава по три начина - полов, кръвен път и вертикален път от майка на плода. “В България и в световен мащаб говорим за изкореняване на заразата в децата, които са родени от майки живеещи с ХИВ”, добави тя.

Украинки с ХИВ принудени да кърмят заради липса на адаптирано мляко

Баев сподели, че зад основаването на фондация “Сингъл Степ” в края на 2017 г. стои хипотезата, че много хора с ХИВ не знаят, че имат вируса. “Хората с ХИВ в България, които са новодиагностицирани, научават за своя ХИВ статус четири години, след като вече са се инфектирали”, коментира Баев.Той добави, че тестването за ХИВ в България не е достатъчно и през 2018 г. фондацията е организирала инициатива с домашни тестове, които се се купували онлайн и позволявали на хората да си направят изследването вкъщи. Освен това е имало и гореща линия за подкрепа на тестващите се.

Започна кампания за безплатно изследване за ХИВ и СПИН в Смолянско

“След тази 5-годишна борба за популяризиране на самотестирането, ние успяхме да постигнем това, че домашните тестове за ХИВ вече са регистрирано медицинско изделие в Изпълнителната агенция по лекарствата и от следващата година те ще бъдат в аптечната мрежа. Всеки български гражданин ще може да си ги купи”, коментира Баев. “Смятам, че домашното тестване за ХИВ може да промени правилата на играта”.И двамата споделиха, че има стигма към хората с ХИВ, които живеят в сянка и в страх. Темата не се обсъжда достатъчно и това води до проблеми дори и в здравното обслужване. Стаменкова добави, че поради съвременната антиретровирусна терапия хората с ХИВ водят нормален живот. “Да си направиш тест за ХИВ и да разбереш какъв е твоят ХИВ статус вече не е присъда”, коментира тя. 

Почитат паметта на жертвите на ХИВ пред панделка от червени цветя в Пазарджик

(БАСП) прави изследване наречено стигма индекс. “То се прави от хора живеещи с ХИВ за хора живеещи с ХИВ, които задават въпроси за това по какъв начин се чувстват хората живеещи с ХИВ щом се отнася до разкриване на ХИВ статуса, отношение в работата и отношение в здравните услуги. Тя добави, че покрай КОВИД пандемията не се е говорило достатъчно за ХИВ и тестването е намаляло. Баев подкрепи това твърдение с данни.

Брой тестове за ХИВ през последните три години:

  • 2019 - 350 000

  • 2020 - 270 000

  • 2021 - 260 000

Баев засегна и темата за PrEP. “PrEP е едно хапче, което позволява на човек да се предпазва от ХИВ дори да попадне на партньор, който вече е ХИВ позитивен”, коментира той. 

В репортаж, направен от Мариана Корчакова, хора с ХИВ разкриват, че постепенно приемаш, че си заразен, но се страхуваш от реакцията на околните. В репортажа става ясно, че има пет специализирани клиники за лечение на ХИВ в България - в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. Един от участниците в репортажа разкри, че лечението на ХИВ позитивните остава навън, в двора на болниците. Той добави, че много хора си мислят, че са здрави и не се изследват, което води до разпространението на заболяването.

Безплатни и анонимни изследвания за ХИВ в Ловеч

Стаменкова коментира, че се е загубила безценна експертиза в последните години, но сподели позитивна новина. “Участвахме в международен проект финансиран от програма Еразъм на ЕС, по който ние, заедно с още 5 държави разработихме един наръчник за фитнес упражнения и физическа активност, който се придружава от наръчник за правилен хранителен режим, който е насочен към хора, живеещи с ХИВ”, завърши тя. Освен PrEP, най-добрият начин за предпазване от ХИВ е използването на презерватив.

Една съпоставка ще направим сега в предаването – съпоставка на проблемите на хората със СПИН и ХИВ преди 18 години и какви са те днес. Могат ли да говорят открито за заболяването, тегне ли върху тях стигмата и промени ли се мисленето на обществото през този не малък период от време. Какво споделят те да чуем в репортажа на Мариана Корчакова.

Предаването "Властта на гражданите" се реализира в рамките на проект „Какво можем заедно“, финансиран от Фонд Активни граждани България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикуваните епизоди се носи от Фондация Дарик и Фондация „Четиридесет и две“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че те отразяват официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Darik.bg на живо:

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм