Паметта на жертвите на ХИВ/СПИН ще бъде почетена днес в Пазарджик пред панделката от червени цветя - символ на борбата с коварния вирус, засадена на площад "Васил Левски". Събитието е организирано от Регионалната здравна инспекция и местната структура на Българския младежи червен кръст. След ритуала в централната градска част ще се раздават информационни материали за превенция на заболяването.

До 15 май пък гражданите могат да се възползват от възможността анонимно и безплатно да проверят своя ХИВ статус в Здравната инспекция. Изследването става с бързи тестове в лабораторията на ведомството, които могат да се направят от 9,00 до 16,00 часа.

Инициативата е по повод Световния ден за съпричастност към жертвите на ХИВ инфекцията. От Здравната инспекция припомнят, че третата неделя на месец май се посвещава на жертвите на ХИВ вируса. За първи път този ден е отбелязан през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк. 

Други новини от Пазарджик четете тук.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм