Ползи от отказването на цигарите

Въпреки факта, че в момента в света има близо 1 милиард пушачи, проучванията показват, че 7 от 10 са готови да се откажат от вредния навик. Вече са опитали веднъж или многократно, но в крайна сметка са засмукани обратно в този порочен кръг на пристрастяване.

Противно на общоприетото мнение, пушачите всъщност обичат да пушат. Те са наясно с факта, че вредят на себе си физически, психологически и финансово.

Преди да се гмурнем в морето от ползи за здравето, нека първо да разгледаме финансовите – какво можете да направите с парите, които сте спрели да харчите за цигари.

Финансови ползи от отказването на цигарите

Пушачите харчат много пари, за да подхранват своята зависимост. В България най-ниска цена на кутия цигари е около 5 лева. Следвайки тенденцията, общите разходи за 50 години почти ще утроят тази сума, достигайки близо 15 лева.

Ако спестявате тези пари ежедневно, след време те ще бъдат достатъчно, за да си купите страхотна нова кола или да позволите на детето си да получи висше образование. Освен това, ако поставите тези пари в спестовна сметка, почти ще утроите сумата дори при скромен лихвен процент от 4%.

Изчисляването на всички свързани разходи, дори тези, които изглеждат минимални, като например запалки и пепелници, би довело до значителни спестявания през годините. Тази сума пари не е за подценяване.

Социални ползи от отказването от тютюнопушене

Пушачите често са дискриминирани днес. Въпреки че голяма част от населението пуши, пушенето е забранено в ресторанти, барове, нощни клубове и на множество социални събирания.

Социални ползи от отказването от тютюнопушенето:

Вече не е нужно да пропускате социални събития (театър, кино, изложби и други), където пушенето е забранено.

Чувствайте се спокойни сред хора, които не пушат. Не е приятно да се извинявате на всеки тридесет минути, за да можете да отидете да изпушите една цигара.

По-лесно ще контролирате емоциите си, без да се налага да се връщате към цигарите като средство за успокояване на нервите.

Спортувате по-качествено. Изследванията показват, че непушачите се занимават със здравословни упражнения по-редовно от пушачите.

Спрете да подлагате вашето семейство, приятели и хората около вас на пасивно пушене. Те ще бъдат по-здрави и ще имат по-малък шанс да се разболеят в бъдеще.

Ползи за здравето от отказване от тютюнопушене

Последно, но определено не на последно място, са ползите за здравето, на които ще се насладите, след като спрете да пушите. Тютюнопушенето причинява много здравословни проблеми - ракът на белия дроб и сърдечните заболявания са най-лошите, но със сигурност не са единствените.

Ще разделим тези ползи на краткосрочни и дългосрочни. Дългосрочните са тези, които са резултат от непушене за една година или повече.

Краткосрочни ползи за здравето от отказване от тютюнопушене

20 минути – Кръвното налягане и сърдечната честота се понижават. Това е пряк резултат от по-ниския прием на въглероден окис - кръвта ви се насища с кислород по-добре, така че няма причина сърцето ви да изпомпва толкова бързо. Крайниците също стават по-топли, температурата в тях се връща към нормалните нива.

8 часа – нивата на никотин във вашата система са спаднали с над 90%. Може да се появи леко безпокойство и желание, но то не е трайно, важно е да не запалвате цигара.

12 часа – Оксигенацията на кръвта е нормална, близо до нивата на непушач.

24 часа – Вашите системи вече са почти напълно без никотин. Желанията ще започнат да се появяват по-често и ще бъдат по-интензивни, но ще изчезнат за по-малко от две седмици.

48 часа – Увредените нерви започват да се лекуват. Въпреки че повечето проучвания сега са съгласни, че е необходимо време за възстановяване на миризмата и вкуса до нивата преди пушене, този процес започва два дни след последната ви цигара.

72 часа – В тялото ви вече няма следи от никотин. Белите дробове започват бавен процес на оздравяване и дишането става по-лесно.

10 дни – Гладът започва да намалява значително.

10 дни – 2 седмици – Кръвообращението се е възстановило и дори периферните органи като венци и зъби се радват на същите нива на кръвообращение като тези на непушач.

2 - 4 седмици – Гневът, депресията и безпокойството, свързани със спирането на цигарите, са отшумели и вече не би трябвало да са проблем.

21 дни – Биохимията на мозъка се връща към нормалното.

15 дни – 90 дни – Рискът от сърдечен удар започва да намалява. Белите дробове започват да се възстановяват и дишането ви става по-лесно.

20 дни – 90 дни – Ходенето е по-лесно и упражненията не са проблем, както беше преди. Свързаните с тютюнопушенето кашлица и хрипове са изчезнали.

8 седмици – Нивата на инсулина са се нормализирали.

1 – 9 месеца – Ресничките в белите дробове започват да растат отново, покриват белите дробове и ги правят по-устойчиви на лигавиците и по-способни да се борят с инфекциите.

Дългосрочни ползи за здравето от отказване от тютюнопушене

1 година – Рискът от инфаркт и свързаното с него коронарно заболяване намалява значително. Изследванията показват, че сега той е с повече от 50% по-нисък, отколкото е бил, когато сте пушили.

5 години – Рискът от мозъчен кръвоизлив е намалял с 60%. Бившите пушачи също имат по-малък шанс да развият диабет.

5 – 15 години – Рискът от инсулт сега намалява и е приблизително еднакъв за бивши пушачи и непушачи.

10 години – Вашият риск да получите диабет тип 2 вече е равен на този на непушач. Рискът от рак на белите дробове намалява с 30-50% за заклетите пушачи и почти два пъти повече за пушачите, които са пушили до една кутия цигари на ден.

13 години – Пушачите губят средно 5 зъба повече от непушачите. Рискът намалява до този при непушач след 13 години.

15 години – както рискът от рак на панкреаса, така и коронарна болест сега са на едни и същи нива с непушачите.

20 години – Проучванията показват, че рисковете от смърт от заболявания, свързани с тютюнопушенето, вече са минимални и сравними с тези на непушач.

Красота

Тютюнопушенето води до пожълтяване на зъбите, преждевременно остаряване, повяхване на кожата и бързо омазняване на косата, следвие на излагането на цигарен дим. След отказването от вредния навик, кожата ви ще придобие по-здрав вид, сивкавият тен ще изчезне, торбичките под очите ще се скрият, а и няма да миришете на пепелник 24/7. Обонянието и вкусовите ви рецептори ви пък ще се изострят след втория ден. 

Качване на килограми 

Причините за наддаване на тегло при спиране на цигарите са две: Първата е заместването на никотинов глад с храна. Старайте се да се храните здравословно и балансирано. Втората и по-съществена причина е, че спорането на дългогодишен навик е стрес за организма. Тялото започва да произвежда високи нева ва хормона кортизол (хормонът на стреса) и това води до трупане на килограми. Опитайте да останете максимално спокойни. Можете да си помогнете с Мента, глог и валериан. 

Комбинираните ползи от спирането на тютюнопушенето със сигурност надвишават всяко временно облекчение и наслада, които пушачът получава, когато запали цигара. Непушачите живеят по-дълго от пушачите – 1 от 2-ма пушачи ще умре от заболяване, свързано с тютюнопушенето, и само около половината от дългогодишните пушачи ще доживеят над седемдесетгодишна възраст. За щастие, ако спрете да пушите до 35-годишна възраст, има вероятност да избегнете тежестта на медицинските проблеми, които измъчват дългогодишните пушачи. Дори и да спрете да пушите над 35-годишна възраст, ще удължите значително продължителността на живота си. Откажете се веднага и започнете да живеете по-пълноценен и по-здравословен живот!

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм