Противоречив проектозакон за легализиране на развлекателната употреба на наркотика канабис трябва да бъде представен в сряда от министъра на здравеопазването Карл Лаутербах, след като беше обсъден от германския кабинет, предаде Deutsche Welle. Привържениците на легалната употреба на канабис в коалиционното правителство на Германия имат за цел да легализират наркотика тази година, но ще се сблъскат със съпротивата на консервативните законодатели.

Какво предвижда проектозаконът?

Проектозаконът ще позволи на хора над 18 години да притежават до 25 грама канабис и да отглеждат до три растения за лична употреба. Той също така предвижда, че наркотикът може да бъде достъпен чрез така наречените клубове за канабис. Съгласно закона обаче не е позволено да се използват продукти с канабис в самите клубове или в радиус от 250 метра.

Законът ще изисква „наблюдение на канабиса“

Преди разкриването на законопроекта няколко депутати изразиха своите резерви относно предложения закон. Сред тях е вътрешният министър на Хамбург Анди Гроте, който принадлежи към социалдемократите, партията на канцлера Олаф Шолц.

„Ако има нещо, от което не се нуждаем, то това е този закон“, каза Гроте. „Опитът от други страни показва, че легализацията води до голям ръст на потреблението с всичките му рискове и странични ефекти.“

Гроте също изрази съмнение дали легализирането на употребата на канабис за развлечение ще доведе до намаляване на търговията на черния пазар, както често се твърди от защитниците на този ход.

„Страхуваме се, че нелегалният канабис ще бъде много търсен поради по-голямата си сила и по-ниските цени и че черният пазар и легалният пазар ще се смесят“, каза той.

Гроте също каза, че регулирането на употребата на канабис ще изисква „всеобхватна бюрокрация за наблюдение на канабиса“, за да се гарантира, че всички негови разпоредби се спазват.

Консервативна опозиция

Консервативните депутати от няколко провинции също се обявиха против предложения закон. Вътрешният министър на източната провинция Саксония Армин Шустер от опозиционната Християндемократическа партия каза, че „този закон ще доведе със себе си пълна загуба на контрол“. Шустер също обвини правителството, че потенциално уврежда психологическото здраве на децата и младите хора по-специално.

Законопроектът трябва да бъде обсъден от долната камара на парламента, Бундестага, след лятната ваканция и вероятно ще претърпи редица промени в процеса. Горната камара на парламента, Бундесратът, също ще обсъди законопроекта, въпреки че не е необходимо тяхното одобрение, за да бъде приет законът, според Министерството на здравеопазването.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм