Без дебати беше прието предложението на ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС за отпадане на дегорацията за руски нефт, като от 1 януари 2024 година се забранява продажбата, доставката, трансфера и износа към трети страни на нефтопродукти, произведени от руски петрол.

От 1 март следващата година пък се прекратява дерогацията изцяло и в страната няма да се внасят суров нефт и нефтопродукти с произход Русия, а рафинерията Лукойл ще трябва да заработи изцяло с петрол от други източници.

Депутатите премахнаха таксата от 20 лева на мегаватчас за внос и транзит на руски природен газ. Заради тази такса Унгария заплаши да наложи вето на България за Шенген. 

Промяната е предложена в общ законопроект на  ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Според тях само на европейско ниво могат да се вземат решения за налагане на допълнителни санкции срещу Русия и събирането на новите такси за руския газ трябва да се замрази, докато бъде взето решение от Европейската комисия. В мотивите към законопроекта се уточнява, че в момента се водят преговори  относно „въведените енергийни вноски” с Европейската комисия.

Приетите текстове влизат в сила със задна дата, така че да отпаднат и натрупаните 272 милиона лева задължения на Булгартрансгаз заради новите такси, предложени от кабинета, които и до момента не са събрани.

Припомняме, че ГЕРБ и „Продължаваме промяната - Демократична България“  се готовиха с общия законопроект за отпадане на дерогацията, който да удовлетворява и двете страни.

Текстът ще бъде внесен в парламента. Първоначално предложението на ГЕРБ беше забраната за внос на руския петрол да е от 1 януари,  а от ПП-ДБ настояваха дерогацията да отпадне между 1 и 15 март. 

Борисов обясни и какво е имал предвид, когато е говорил, че ще подаде оставка, ако ГЕРБ „мръдне от позицията си“ след отказа от руски петрол. По думите му това е означавало, че партията ще продължи да подкрепя правителството, каквито и трудности да срещне след отмяната на дерогацията, а не конкретно за срока изключението да бъде премахнато от 1 януари.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм