Прецедент в парламента заради темата за отпадане на дерогацията. В програмата на Народното събрание бяха включени два законопроекта за  срока, в който трябва да се забрани вноса на руски петрол – един от ГЕРБ и ДПС, които искат това да стане от 1 януари, и един от ПП-ДБ, които настояват дерогацията да отпадне между 1 и 15 март.  В хода на дебатите обаче вносителите и на двата проекта заявиха, че се отказват от предложенията си и искат да ги оттеглят.

Темата за дерогацията за внос на руски петрол отново влезе в парламента – този път с два законопроекта за нейното отпадане. Един от ГЕРБ и ДПС, които искат дерогацията да отпадне от 1 януари 2024 година, и един от ПП-ДБ с дата на отпадане между 1 и 15 март следващата година. И двете предложения бяха отхвърлени от ресорната комисия в парламента, тъй като партиите от управляващото мнозинство не се разбраха.

От опозицията се обявиха против отпадането на дерогацията.

Румен Гечев от БСП коментира, че няма причина дерогацията да се прекратява преди октомври 2024 година и това ще е във вреда на българската икономика.

В хода не дебатите вносителите и на двата законопроекта се отказаха от тях и ги оттеглиха. Георги Свиленски от БСП настоя текстовете да бъдат отхвърлени чрез гласуване.

В крайна сметка законопроектите не бяха подложени на гласуване, което ще позволи да бъдат внесени отново.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм