За шансове за ново правителство без вицепремиера и финансов министър Асен Василев намекна в предаването на Дарик “РеАктивно” по Дарик председателят на бюджетната парламентарна комисия Любомир Каримански от „Има такъв народ“.

Въпреки че не скри резервите си към част от заложените параметри, той заяви, че групата му ще подкрепи социалните мерки в предложената актуализация на бюджета.

Но подчерта, че никой не е направил анализ на ефекта от анкикрисния пакет в бюджета, нито е приложил диференциран подход, който да позволи да бъдат подкрепени най-нуждаещите се.

Татяна Дончева пред Дарик: Хората не могат да разделят на две магарета сламата

На въпрос дали може все пак да се седне на масата за преговори, както и почва за разговори за програмно, експертно правителство в рамките на това НС той отвърна, че в нашата действителност всичко е възможно.

“Бих искал да може да се намери решение в рамките на този парламент. Друг е въпросът обаче, че ние трябва да се основаваме на доверието. Дори може в рамките на този парламент. Защо не, ако се обединият хора, които не са се вторачили в егото си и в авторитарния си модел за финансова политика, така би могло да стане”.

На уточнението на водещата за кабинет без премиер Кирил Петков ли става въпрос Любомир Каримански каза: "Едва ли Кирил Петков определя финансовата политика в момента".

"Не наричам агония това, което виждам в момента, тъй като не съм медицинско лице. По-скоро казвам, че разумът липсва в момента, а надделява дилетанщината", каза още Каримански.

Слави Трифонов: Нямаме място в коалицията

По отношение на евентуален нов вот и умората на избирателите от изборите, Каримански каза: “Хората трябва да осъзнаят едно нещо - това е все едно да поканят майстор, който не знаят какви са му възможностите”.

Василев: Грешно е да спре техническата подготовка за еврото, докато чакаме анализ

ИТН ще бъде отговорна - тази част от бюджета, която е разумна и ще даде ефект на крайно нуждаещите се ще мине, заяви Любомир Каримански.

“В една демокрация трябва да се вслушваме в динамиката на заинтересованите страни… Нима хората ще бъдат доволни от това, че техните пари, през данъци, ще бъдат похарчени за онези, които нямат нужда”, попита той реторично във връзка с актуализацията на бюджета.

Петков на персонални срещи с депутати от ИТН

Като един от казусите той изтъкна това, че не са посочени ефектите на антикризисните мерки: “Ефектът трябваше да бъде ясен преди време. Всички страни  - и в Европа - са засегнати от инфлацията. Да не се заблуждаваме - тя започна преди войната, а войната само я подхрани. Ние не взехме мерки още преди това. Още преди войната аз предупреждавах, че този ефект от инфлацията няма да е временен”.

"Това, което ни накара да се въздържим по държавния бюджет много ясно сме го изразявали в нашите коалиционни срещи с финансовия министър, както и с колегите. Ние реално не постигнахме крайно съгласие помежду си за това какво точно трябва да се внесе като бюджет", подчерта председателят на бюджетната комисия.

По повод начина, по който ще гласува ИТН по бюджета той каза, че вероятно бюджетите на държавното обществено осигуряване и на НЗОК ще бъдат подкрепени на първо четене в зала, както и цялата актуализация. Между двете четения обаче ще се направят предложения, а вече проектът на второ четене ще бъде гласуван текст по текст.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм