За мен този парламент е приключен и това е въпрос на няколко седмици, заяви в ефира на Дарик лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. В предаването „РеАктивно“ тя посочи обаче, че истинският проблем на това правителство не е Слави Трифонов – основният проблем се казва „Продължаваме промяната“. По думите й Трифонов е направил „малоумно и деструктивно“ поредната си пиеса, но основен проблем са хората на „Промяната“, които не са направили нищо – просто защото не могат.

ИТН с остри критики към антикорупционния законопроект на ПП

По думите й избирателите са вкарали страната в тази ситуация. “Това е съдбата на хората, на народите, които не могат да разделят на две магарета сламата…  Всеки път някой ми обяснява как младите хора трябва да бъдат оставени да се научат. Добре, като имате време, оставете ги да се учат! Държавното управление не е място някой да се учи”, категорична е Дончева. 

Петков на персонални срещи с депутати от ИТН

От самото начало на съществуването на тази коалиция наблюдаваме руска рулетка – същото, което направиха ИТН миналата година във втория парламент. Сега това става за трети път от страна на Трифонов и компания, обобщи в ефира на Дарик Татяна Дончева.

На въпрос кой хвърля страната в поредна политическа криза тя каза: „Слави Трифонов и компания, Орлин Алексиев, връзки към ДПС, връзки към ГЕРБ“.

Татяна Дончева: 12 години ГЕРБ газиха като валяци, арестът сдруса Борисов

“Не е луд, който яде баницата, а който му е дава", напомни тя. И добави, че трябва да разчоплим темата защо прави той това.

 „Слави Трифонов събори миналата година два парламента и е най-очаквана промяна това, което се случи. Но не се вижда някакъв здрав смисъл, нито печалба за партията. И ако не се вижда нещо, което би осмислило подобни действия, трябва да приемем, че той работи по принцип без здрав смисъл“, каза лидерът на "Движение 21".

Татяна Дончева пред Дарик: Арестът на Борисов е само акция, показваща, че прокуратурата не иска да работи

“Тогава ще трябва да приемем, че Слави Трифонов по принцип работи без здрав смисъл. Това, което наблюдавахме в съществуването на тази коалиция, е една руска рулетка… Никой не можеше да обясни на Тошко Африкански, че това не му е нужно още първия път”, добави Дончева.

По думите й  Кирил Петков е поемал ангажименти, без да съзнава колко ще му коства това. Това, което той евентуално е обещал, няма как да се случи, ако не падне от власт, смята лидерът на “Движение 21”.

„Ще става все по-ясно на #кой принадлежи ИТН“ и още от коментарите във Фейсбук

„Тази работа с Бойко Рашков е една импровизация от оня ден. Техните глупости с КПКОНПИ са известни още отпреди изборите. Те са пълна безсмислица, защото  КПКОНПИ не може да замени прокуратурата“, каза още Татяна Дончева.

И добави: „Кой е пречел досега КПКОНПИ да спре да се оглавява от близкия на Бойко Борисов Антон с терасата, наречен Тони Балкони?!? Кой е пречел досега да започнете да подготвяте избор на нов ВСС?!? Ами то ще ви трябва членове на ВСС дори от магистратската квота. Дайте рамо на читави магистрати да си изберат наистина сериозни представители! Недейте да пускате ГЕРБ и ДПС да ви оглавят формирането на магистратската квота във ВСС. Защото ще се получи едно патово ВСС, което няма да ви свърши работа!“.

По думите на Татяна Дончева си губим времето. „Всеки път някой ми обяснява как трябва да се оставят младите хора да се научат. Ами добре, като имате всичкото време на света, ги оставете!“.

Запитана дали вариант за ново правителство в рамките на този парламент или нови избори са по-добрия вариант Дончева коментира, че не става въпрос за полезност, а за невъзможност. Защото по думите й не може да се открие дори нормално заседанието на Народното събрание.

Дали обаче хората, които според нея с гласа си са довели до тази ситуация на политическия терен, ще могат с нови избори да измъкнат страната от политическата криза.

„Ами като задълбаят още по-дълбоко, задълбават! Това е съдбата на хората, на народите, които не могат да разделят на две магарета сламата!“, отсече тя.

Всеки път някой ми обяснява как младите хора трябва да бъдат оставени да се научат. Добре, като имате време, оставете ги да се учат! Държавното управление не е място някой да се учи”, категорична е Дончева. 

ИТН и ПП нямат представа какво се прави в политиката, каза Дончева. Която подчерта, че е по-важно какво ще правим с икономиката.

По думите й икономистите мълчат и не знаят “кой път да хванат”: “Ние сме в хаоса, всеки дърпа накъдето си иска. Политиката не може да бъде тълкувана като един алъш-вериш. ИТН и ПП нямат идея какво се прави в политиката, това не е пиар, не е оперети, това е къртовски труд".

По повод коментираните варианти за програмно правителство Дончева попита кой и с какви хора ще прави такъв кабинет.

„Това е ключов въпрос. Слави Трифонов като ви сложи един продавач на плавници и шнорхели, какво правим ние с програмното правителство?!? То не се е само табелата, то са човеците! Аз не съм видяла сериозни хора да искат да се ангажират. Трябва в главата ви да има сериозни хора – да ги навиете, че си струва и ще имат спокойствие да работят. И че тук няма всяке да дърпа и да реже всеки един момент да реже крака на масата, на която стоят”, коментира още Татяна Дончева. 

И заключи, че „С хора, които не могат една работа да я правят, тя няма как да стане!“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм