Политическите лидери гласуваха за едно по-добро бъдеще на София и заговориха за нови промени в Изборния кодекс.

Връщането на доверието в изборния процес и скандалите около машинния вот се оказаха водеща тема за изпълнителната власт и политическите лидери.

Според премиера Николай Денков проблемите с машините в днешния ден се дължат на недобрата координация между ЦИК и останалите отговорни институции. По думите му вече е очевидно, че трябва да се направят промени в Изборния кодекс.

"Гласувам за европейска модерна столица, каквато трябва да е София", каза премиерът след като пусна своя вот. Той призова гражданите да излязат и да гласуват, независимо дали това ще се случи чрез хартия, или машина.

Президентът Румен Радев изрази надежда всички институции с ангажимент към изборите да направят анализ и отчет, за да видят как се е стигнало до тази ниска избирателна активност. Според него са необходими промени в изборното законодателство, но по думите му не може всеки парламент да се занимава непрекъснато с това, защото обърква и администрацията, и гласоподавателите.

"Гласувах за достойното бъдеще на София и за отговорното управление на нашата столица", каза президентът и призова гражданите да не допускат по никакъв начин да бъдат изолирани от изборния процес. По думите му трябва масово да гласуваме, защото от нас зависи нашето бъдеще и това на нашето населено място и на България.

Според Христо Иванов очевидно машинното гласуване запазва доверието на гражданите, въпреки опитите за дискредитацията му. Той прогнозира, че ще бъдат проведени разговори по отношение на Изборния кодекс.

"Гласувах с машина - сигурно и удобно. Очевидно машинното гласуване запазва доверието на гражданите. Сигурен съм, че ще го видим в изборните резултати", посочи той.

Корнелия Нинова коментира, че  ниската избирателна активност е лош знак. "Тази апатия и нежелание да се гласува прави институциите ни слабо легитимни", каза тя. Според нея са необходими огромни усилия, и политически, и информационни, всякакви, за да се върне доверието на хората в процеса за гласуване.

"Гласувах за това от утре София да се управлява по друг начин, прозрачно, решенията да се вземат пред очите на софиянци, а не някъде скрито. Гласувах за чиста, подредена, сигурна, спокойна София, социална община, за това хората от крайните квартали и тези в центъра да имат еднакви условия за живот, за по-различна София", посочи Нинова. 

"Изпълних думата си", заяви Бойко Борисов, след като гласува с хартиена бюлетина в 78 СУ "Христо Смирненски“ в Банкя. "Това, което чувам тук, такива оферти в Банкя има, че не им прави чест на тези с морала. Гледам, че и машините се чупят главно в София и Варна, защото това е една от схемите – ако уж се счупи машината, ако има дубликат, да превъртят квитанциите", посочи той. 

Според Борисов ниската активност е очаквана на фона на политическите събития от последните години. "Тези, които говорят за избирателна активност, каква очакват да бъде, като преди три години вдигнаха юмруците и направиха партиите да се мразят", каза още той. 

На втория тур на местните избори се гласува по два начина – с хартия и чрез машина. Избирателните секции в страната са около 7250, като в 5900 от тях ще има и машини. Изборният ден започна в 7 часа и ще завърши в 20 часа. При наличие на чакащи пред секциите гласуването може да бъде удължено с 1 час до 21.00 ч.

На балотажа се гласува за кметовете на общини, кметства и райони, които не са събрали повече от половината от гласовете при първия тур на местните избори. Този път при гласуването избирателите ще могат да избират как да пуснат своя вот – чрез хартиена или чрез машинна бюлетина.

На места избирателите отново имат повече от 1 бюлетина, в зависимост от това колко вида избор има в населеното място, като максималните възможни са 3 – за кмет на община, кмет на кметство и кмет на район.

При избор на гласуване с хартиена бюлетина, тя се сгъва пред избирателя от членовете на секционната избирателна комисия, а на гърба ѝ се полага печат. Гласуването става зад параван, а след това избирателят занася бюлетина до комисията, за да бъде сложен втори печат и да се откъсне отрязъкът с номера ѝ. След това бюлетината се връща на гласоподавателя и той я пуска в урната. Всички хартиени бюлетини се пускат в една обща прозрачна кутия.

При попълването на хартиените бюлетини вотът се отбелязва с Х или V в квадратчето с номера на избрания кандидат, партия или коалиция или в полето „Не подкрепям никого”. Това трябва да се случи задължително със синя химикалка и без да се излиза от квадратчето. Вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци прави гласа недействителен. В случай че сбърка при попълването, избирателят може да поиска нова бюлетина, но само веднъж.

При гласуване с машина избирателят получава карта, която трябва да постави в слота на устройството. Още на началния екран посочва в кои видове избори иска да участва, като след приключване на тази стъпка не може да промени избора си. След това избирателят попълва машинната бюлетина. След края на гласуването машината разпечатва бюлетините последователно. След звуков сигнал избирателят ги взема, проверява своя избор, сгъва ги, а секционната комисия поставя печат. Машинните бюлетини се пускат в непрозрачна кутия. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм