Предстои моноспектакълът „Пистолет в торнадо” на актрисата Весела Бабинова. Той ще се проведе другата седмица. Актрисата разказа повече за събитието в "Следобедния блок" на Дарик радио.

"Няколко пъти споменах, че аз не бих посегнала изобщо към такъв текст, обвързан само с един актьор, и този актьор да съм аз, защото съм си представяла, че ако направя подобно нещо, ще е след доста години. Не съм се чувствала толкова уверена да застана сама", сподели тя.

"Това е комедия за една доста забавна жена, която я сполетява торнадо, тя се крие, чакайки го да премине, и междувременно започва да говори за живота си. Накрая се разбира, че зад това нейно чувство за хумор се крие нещо друго, но чрез смеха тя оцелява", разказа актрисата.

"Поканиха ме за този текст. Първоначално моята колежка Луиза Григорова имаше намерение да го направи, но тя направи един страхотен жест към мен, като каза, че аз бих го изиграла по-добре. Аз толкова се впечатлих и се трогнах, че си казах, че много искам да го направя", каза Бабинова.

Актрисата твърди, че по някакъв начин се е идентифицирала с главната героиня.

Трябва ли артистите да изразяват гражданската си позиция по-гласно?

"Много колеги не си изразяват позицията, защото много от тях вярват, че никой не се интересува от тяхното мнение. Други ги е страх, защото може би са част от театър, в който е намесен политик от някоя партия.

Бабинова сподели, че е практика преди избори в театрите да ходят различни политици, които говорят с директора, обещават различни неща, и след това директорът тактично намеква на актьорите, че е добре в изборния ден да дадат гласа си за този политик.

"Много хора ги е страх да не си изгубят работата, защото е почти сигурно, че с театър би било много трудно след това да се занимаваш. Друга причина е, че има доста такива, които не се интересуват какво се случва, не следят, не се информарат. Това съм го забелязала при много мои колеги. Това е изключитлно лошо", каза тя.

"Много хора, чието мнение има значение, и които са интелигентни, на тях просто им е писнало. Виждам и мои приятели, които са страхотни хора с професии, с образование, но вече са станали апатични", сподели актрисата. 

На втория тур на местните избори се гласува по два начина – с хартия и чрез машина. Избирателните секции в страната са около 7250, като в 5900 от тях ще има и машини. Изборният ден започна в 7 часа и ще завърши в 20 часа. При наличие на чакащи пред секциите гласуването може да бъде удължено с 1 час до 21.00 ч.

На балотажа се гласува за кметовете на общини, кметства и райони, които не са събрали повече от половината от гласовете при първия тур на местните избори. Този път при гласуването избирателите ще могат да избират как да пуснат своя вот – чрез хартиена или чрез машинна бюлетина.

На места избирателите отново ще имат повече от 1 бюлетина, в зависимост от това колко вида избор има в населеното място, като максималните възможни са 3 – за кмет на община, кмет на кметство и кмет на район.

При избор на гласуване с хартиена бюлетина, тя се сгъва пред избирателя от членовете на секционната избирателна комисия, а на гърба ѝ се полага печат. Гласуването става зад параван, а след това избирателят занася бюлетина до комисията, за да бъде сложен втори печат и да се откъсне отрязъкът с номера ѝ. След това бюлетината се връща на гласоподавателя и той я пуска в урната. Всички хартиени бюлетини се пускат в една обща прозрачна кутия.

При попълването на хартиените бюлетини вотът се отбелязва с Х или V в квадратчето с номера на избрания кандидат, партия или коалиция или в полето „Не подкрепям никого”. Това трябва да се случи задължително със синя химикалка и без да се излиза от квадратчето. Вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци прави гласа недействителен. В случай че сбърка при попълването, избирателят може да поиска нова бюлетина, но само веднъж.

При гласуване с машина избирателят получава карта, която трябва да постави в слота на устройството. Още на началния екран посочва в кои видове избори иска да участва, като след приключване на тази стъпка не може да промени избора си. След това избирателят попълва машинната бюлетина. След края на гласуването машината разпечатва бюлетините последователно. След звуков сигнал избирателят ги взема, проверява своя избор, сгъва ги, а секционната комисия поставя печат. Машинните бюлетини се пускат в непрозрачна кутия. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм