ИК и политиците трябва да повишат доверието в процеса с гласуване, а не обратно - да го намалят", заяви писателят Александър Шпатов в "Следобедният блок с Георги Донков и Мария Черешева" по Дарик.

Той засегна въпроса за недостатъчното обучение на избирателните комисии и как това намалява доверието в изборния процес.

Шпатов изрази загриженост относно някои сериозни проблеми в изборния процес: "Комисиите са лошо обучени, вместо да се повиши доверието, то се намалява."

Писателят изтъкна важността на доверието в изборите и призовава Централната избирателна комисия (ЦИК) и политиците да работят за повишаването му, а не обратното: "Без доверие в процеса честни избори не може да има", заяви той.

Проблемът с актуализацията на избирателните списъци

Александър Шпатов подчерта, че списъците с избирателите трябва да бъдат актуализирани, тъй като в тях често се включват повече хора, отколкото наистина живеят в страната. Той заяви, че този проблем е свързан със Закона за гражданска регистрация и изисква сериозно внимание и решение.

Шпатова каза още: 

"Списъците трябва да се актуализират, в тях има повече хора отколкото живеят в България. Не е съответно политическото разпределение на ЦИК... Избирателната активност е отново ниска и отново има много невалидни бюлетини... ЦИК трябва да си подаде оставката, ако не - целият им състав да бъде заменен".

Нуждата от подобрения в обучението на организаторите на изборите

"Хората, които участват в организацията за изборите, не са обучени и са крайно демотивирани, масово не се спазват инструкциите, които са трудно разбираеми", заяви писателят.

"Заради постоянните промени е трудно хората да бъдат обучени", коментира Мария Черешева.

"Ние не гласуваме с машини, а принтери", допълни Шпатов.

За хората, които гласуват с машина, има отново вероятност за невалиден вот, защото бележката, трябва да е подписана от ЦИК, преди да бъде пусната в урната, заключи той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм