"Ние сме обединени в начина, по който трябва да се разрешават проблемите и противоречията. От тази гледна точка сме вече съвременна европейска нация, и ако някой целенасочено започне да компроментира и да се насочва точно срещу тази същност на нашата европейска принадлежност, каквито са изборите, това е много лошо и много опасно и се надявам, че това няма да се отрази на отношенията между институциите."

Това заяви авторът от "Дойче Веле" и редовен коментатор на политическите събития Иво Беров в "Следобедния блок" на Дарик радио.

"Всяко населено място има своите тролове. Аз например следя групата на моя район - район Красно село и вече ги познавам поименно. Всеки избирател трябва да следи редовно и сам да прецени кой за кого работи и колко е автентичен профилът", каза журналистът Пламена Игнатова.

"Никак не ме изненада, че избирателната активност е значително по-ниска от тази на първия тур. Поначало имаше огромна агитация да не се гласува и то от част от така наречената "демократична общност" и така наречените десни, които по всички социални мрежи обясняваха, че няма избор. Много ми се иска всички тези, които не гласуваха, просто да преценят при победата на кой кандидат влиянието на Държавна сигурност ще се увеличи и да видят в чии щабове има най-много агенти на Държавна сигурност. В щаба на един от кабинетите е пълно с почитатели на Тодор Живков. С такива убеждения е и техният кандидат", заяви Беров.

"Няма начин ти да приемаш, че комунистическият режим е бил благоприятен за България. Няма начин да приемаш, че Живков е построил две Българии и че всеки, който направи една стотна от това, което е направил той, трябва да се гордее, и в същото време да си против Държавна сигурност", отбеляза той.

"В дебата за София на мен ми липсваше темата политики и политически идеологии. Бих искала да се върна на темата за избирателната активност. Първо, на балотажа традиционно избирателната активност винаги е по-малка. Второ, тази изборна спирала действително умори хората, и трето, че в много населени места сякаш изборът беше предрешен, въпреки малката разлика. Това са чисто практичните аспекти на темата", смята Игнатова.

"Повечето хора не си дават сметка за едно нещо. Не може с години наред ти да призоваваш хората да не гласуват и в последния ден да им кажеш "отивайте да гласувате". Поне по три национални телевизии беше цитирана прочутата фраза, че ако изборите имаха значение, нямаше да гласуваме", заяви Беров.

Според него на хората им е внушено, че политиците са каста, на която няма как да бъде повлияно.

Припомняме, че на втория тур на местните избори се гласува по два начина – с хартия и чрез машина. Избирателните секции в страната са около 7250, като в 5900 от тях ще има и машини. Изборният ден започна в 7 часа и ще завърши в 20 часа. При наличие на чакащи пред секциите гласуването може да бъде удължено с 1 час до 21.00 ч.

На балотажа се гласува за кметовете на общини, кметства и райони, които не са събрали повече от половината от гласовете при първия тур на местните избори. Този път при гласуването избирателите ще могат да избират как да пуснат своя вот – чрез хартиена или чрез машинна бюлетина.

На места избирателите отново имат повече от 1 бюлетина, в зависимост от това колко вида избор има в населеното място, като максималните възможни са 3 – за кмет на община, кмет на кметство и кмет на район.

При избор на гласуване с хартиена бюлетина, тя се сгъва пред избирателя от членовете на секционната избирателна комисия, а на гърба ѝ се полага печат. Гласуването става зад параван, а след това избирателят занася бюлетина до комисията, за да бъде сложен втори печат и да се откъсне отрязъкът с номера ѝ. След това бюлетината се връща на гласоподавателя и той я пуска в урната. Всички хартиени бюлетини се пускат в една обща прозрачна кутия.

При попълването на хартиените бюлетини вотът се отбелязва с Х или V в квадратчето с номера на избрания кандидат, партия или коалиция или в полето „Не подкрепям никого”. Това трябва да се случи задължително със синя химикалка и без да се излиза от квадратчето. Вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци прави гласа недействителен. В случай че сбърка при попълването, избирателят може да поиска нова бюлетина, но само веднъж.

При гласуване с машина избирателят получава карта, която трябва да постави в слота на устройството. Още на началния екран посочва в кои видове избори иска да участва, като след приключване на тази стъпка не може да промени избора си. След това избирателят попълва машинната бюлетина. След края на гласуването машината разпечатва бюлетините последователно. След звуков сигнал избирателят ги взема, проверява своя избор, сгъва ги, а секционната комисия поставя печат. Машинните бюлетини се пускат в непрозрачна кутия. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм