Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за защита от домашното насилие, които въвеждат обстоятелството интимна връзка. За такава ще се счита доброволен и относително траен съюз между двама души - съответно от мъжки и женски пол, независимо дали споделят едно домакинство. По време на дебатите от различните парламентарни групи направиха заявка за промени в текстовете, независимо от това обаче управляващото мнозинство реши да разгледа законопроекта и на второ четене в днешния ден. Това предизвика недоволството на опозицията и обвинения в нарушаване на конституцията и потъпкване на парламентарните правила.

На първо четене с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ бяха приети промените в Закона за защита от домашното насилие. С тях се въвежда термина интимна връзка, като за такава ще се счита доброволен и относително траен съюз между две лица, които не е задължително да делят едно домакинство. Надежда Йорданова от ПП-ДБ предложи следната редакция на текстовете.

Това предизвика коментарите на Иван Ченчев от БСП и Любен Дилов от ГЕРБ-СДС.

Според Цончо Ганев от Възраждане предложените промени имат друга цел.

Въпреки че от опозицията направиха редица заявки за промени в текстовете между двете четения, от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС взеха решение измененията в Закона за защита от домашното насилие да бъдат гласувани окончателно още днес. Това породи недоволство сред останалите партии, според които това е нарушение на правилника на Народното събрание и на Конституцията. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм