Депутатите от ДПС, които застават зад Ахмед Доган, отказаха да присъстват на днешното заседание на парламентарната група, организирано от съпредседателя на партията Делян Пеевски. 

Парламентарната група на ДПС днес се събра в Народното събрание, за да вземе решения, свързани с актуалната политическа обстановка. На заседанието обаче присъстваха само народните представите, които подкрепят политическите решения на Пеевски. Не присъстват колегите им, които застанаха зад позицията на Ахмед Доган и не подкрепиха кабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. 

В свое становище народните представители, отказали да присъстват на срещата, заявяват, че настоящото ръководство на парламентарната група не е избрано съгласно Устава на ДПС и няма необходимата легитимност, затова те няма да участват в никакви заседания докато Ахмед Доган не произнесе своята позиция. Знаци, че такава позиция ще има скоро дадоха редица кадри на ДПС, близки до кръга на почетния председател.

Парламентарната група в момента се ръководи от Делян Пеевски като председател и шестима негови заместници, а другият съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров не е част от ръководството на парламентарната група. 

В позицията си депутатите, подкрепящи Доган посочват още, че вземането на решение за получаване на мандат за формиране на правителство не е в компетенциите на парламентарната група, а на колективните политически органи на партията.

И още - депутатите подчертават, че подкрепата, която Доган е получил от международни либерални организации в лицето на президента на Либералния интернационал Хакима Ел Хаите, председателя на Либералната мрежа на Югоизточна Европа Роман Якич и дългогодишния лидер на европейските либерали сър Греъм Уотсън, им дава увереност, че зададената от Ахмед Доган посока „връщане назад няма“ е правилната и тя ще бъде отстоявана до възстановяване на нормалното функциониране на партийните органи.

В позицията те определят и като “импровизирано и нелегитимно” събирането на областните структури на 8 юли, организирано от Делян Пеевски и подчертават, че по-голяма част от областните управители не са взели участие в него.

Чуйте прикачения звуков файл.