Депутати от ДПС излязоха с позиция в подкрепа на почетния председател на партията Ахмед Доган. 17 народни представители обявиха в отворено писмо, че са изпълнили разпореждането на Доган да не подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС и предупреждават, че се извършват манипулации в структурите на партията. Любопитен детайл е, че сред 17-те подписали позицията е и Марио Рангелов, който е сред гласувалите “за” правителство с председател Росен Желязков, а липсват Рамадан Аталай и Айсел Руфад, които бяха изключени от парламентарната група на ДПС.

В отвореното писмо се посочва:

“Уважаеми г-н Доган - почетен председател на ДПС,

Уважаеми членове и симпатизанти на ДПС,

Ние, народните представители, изпълнили Вашето разпореждане за неподкрепа на кабинета "Желязков", заявяваме, че в момента се извършва манипулация и дезинформация към структурите на партията чрез шаблонни декларации, съдържащи несъстоятелни внушения.

ДПС има почетен председател в лицето на д-р Ахмед Доган, олицетворяващ непреходните ценности и стратегическите цели на ДПС, както и двама председатели на ДПС, избрани на последната Национална конференция. Ние сме за единство и заедност на ДПС под ръководството на д-р Ахмед Доган - почетен председател на ДПС”.

Размерът на разделението в ДПС стана ясен в сряда от начина, по който народните представители на партията гласуваха дали да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. 14 от тях гласуваха “против” кабинет с премиер Росен Желязков”, както бе призовал Доган в имел до членовете на партията, а 30 гласуваха “за”, каквато заръка даде съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Един глас беше отчетен като “въздържал се”. Оказа се, че този глас е на Джейхан Ибрямов, който обаче обяви във фейсбук, че вотът му е бил регистриран погрешно - гласувал е против кабинета “Желязков”. Малко след това и той беше изключен от парламентарната група на партията и така чистката в ДПС се увеличи. Междувременно и Ердуан Мехмед се отрече от вота си "за".

Отвореното писмо в подкрепа на Ахмед Доган е подписано от Джевдет Чакъров, Джейхан Ибрямов, Севим Али, Ализан Яхова, Валентин Тончев, Анджей Джандев, Едис Даудов, Ешереф Ешереф, Левент Мемиш, Мехмед Салим, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Хабибе Расим, Хайри Садъков, Юсеин Вейселов, Ердуан Мехмед и Марио Рангелов.