Парламентарната група на ДПС в Народното събрание се очаква да заседава по темата за втория мандат и евентуалното съставяне на правителство. Това стана ясно след вчерашната среща на съпредседателя Делян Пеевски и представители на областните структури на партията, която се състоя в столичен хотел. Пеевски свика Председателски съвет на Движението.

Той обяви пред журналисти, че ще бъдат разпратени писма на партиите в парламента, за да стане ясно дали са готови да подкрепят правителство с втория мандат. Пеевски категорично обаче подчерта, че той няма да бъде кандидат за министър-председател.

Първоначално Пеевски беше заявил, че ще върне мандата празен. След срещата в хотела обаче коментира, че можело да има кабинет с всеки мандат.

„Ако има шанс за мнозинство, взимаме го и продължаваме. Мандата мога да го взема и аз, с кандидата за премиер. Аз няма да бъда кандидат за премиер – заявявам го, за да е ясно”, обясни още той.

По думите му с всеки мандат може да се състави кабинет и с втория, и с третия. Техните избиратели обаче не искали избори. „Нашите хора са ни пратили в парламента, за да има правителство. Аз искам да има правителство и го показах ясно при първия мандат”, коментира още Пеевски.

Интригата още повече се заплете, след което депутатите, гласували „против“ проектокабинета „Желязков“ заявиха, че може да има правителство с втория мандат. Това направиха и изключения от парламентарната група Джейхан Ибрямов и председателят Джевдет Чакъров и Рамадан Аталай. 

До момента нито една парламентарно представена партия не е изразила подкрепа за кабинет, предложен с мандата на ДПС. За трети мандат желание за съставяне на правителство изразиха от „Има такъв народ“.