Във фалшиво писмо от ДПС до посланиците на Европейския съюз и НАТО у нас зам.-председателят на партията Станислав Анастасов обвинява почетния председател Ахмед Доган за връзки с Русия. Писмото беше публикувано в "Капитал", а пред "24 часа" Анастасов по-късно категорично отрече да е негов автор. Той обясни, че до имейла му имат достъп 7-8 души и, че вече е сменил паролата си.

“Капитал” посочва, че в писмото се твърди, че Централното оперативно бюро на ДПС е решило да подкрепи предложения от ГЕРБ кабинет с премиер Росен Желязков като "единствения вариант в парламента за съставяне на стабилно евроатлантическо правителство, което да осигури продължаване на членството на България в ЕС и НАТО и предоставянето на необходимата военна помощ за Украйна". Но Ахмед Доган се е опитал чрез телефонни обаждания да даде указания да не се подкрепя правителството.

"В резултат на това действията на г-н Доган доведоха до разделение в парламентарната група на ДПС, като 30 депутати гласуваха "за" правителството, според партийното решение, 14 гласуваха "против", а един се въздържа", се казва в писмото.

Уточнява се, че в писмото Ахмед Доган е наречен бивш председател на ДПС, а не почетен председател, каквато позиция той има в партията, след като се оттегли от активната политика през 2013 г.

“Капитал” цитират и директни обвинения от страна на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски към Доган за връзки с Русия:

"Като се имат предвид и предишни изяви и подкрепа на г-н Доган за Русия и нейната политика и тясната му връзка с посланик Митрофанова и руския консул в България, смятаме, че днешните му действия представляват хибридна атака срещу ДПС и парламентарната демокрация".

А накрая завършва: "Председателят на ДПС г-н Делян Пеевски ви уверява, че той лично и партията, която той ръководи, остават ангажирани с евроатлантическия курс и ценности."

Малко след излизане на публикацията Анастасов категорично се разграничи от автентичността ѝ. 

“Това е абсолютна глупост, не съм писал, нито съм изпращал нещо подобно”, заяви зам.-председателят на Движението пред “24 часа”.

Анастасов уточни и, че сред онези 7-8 души, които са имали достъп до имейла му е един от лидерите на младежкото ДПС, който напоследък показвал активност във фейсбук групите. Той подчерта и, че когато пише писма се подписва, а това писмо не е подписано.