Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е получил “мощна подкрепа” от световни лидери на формации от либералния сектор. Това съобщи чрез разпространено в медиите прессъобщение евродепутатът от Движението Илхан Кючук.

В съобщението се посочва, че “в поредица от писма дългогодишните партньори на Движението от целия свят застават зад лидерството на учредителя на партията”. Цитират се имената на президента на Либералния интернационал Хакима ел Хаите, Роман Якич, президент на Либералната мрежа на Югоизточна Европа, (LIBSEEN) и Сър Греъм Уотсън, дългогодишен лидер на европейските либерали. Те са изпратили писма, адресирани до Доган и до членовете на оперативното ръководство на партията. Според съобщението либералите са  подчертали “непоколебимата си подкрепа за Ахмед Доган” и са призовали за справяне със създалата се ситуация в ДПС.

Президентът на Либералния интернационал Хакима ел Хаите е изразил подкрепа и “солидарност във важната мисия за осигуряване на единството и бъдещето на ДПС под далновидното и решително ръководство на Ахмед Доган, подчертавайки ангажимента на Либералния интернационал да отстоява и защитава онези, които споделят общите ценности и виждания за бъдещето”.

Хакима ел Хаите е заявил и, че опонентите на Доган “винаги ще се опитват да подкопаят наследството и лидерството ви, както показват някои тенденции в последно време. Бъдете сигурни, че те няма да успеят! Ние ще ви подкрепим.“

Роман Якич, президент на либералната мрежа за Югоизточна Европа - LIBSEEN е цитиран в съобщението с думите:

„През годините ДПС се е доказало като партия на всеобхватността и стабилността. Тя е служила като обединяваща сила и пример в международен план, ръководена от визията на своя Почетен председател, ДПС се движи в истински проевропейски и пронатовски курс.“

В прессъобщението се посочва, че Роман Якич е изразил надежда, че “ДПС ще успее да се справи с тази проблемна ситуация, с помощта на мъдростта и проевропейската нагласа, както подобава на наследството на нейните основатели, което партията винаги е носела”.

Дългогодишният лидер на европейските либерали сър Греъм Уотсън също е проявил загриженост за разцеплението в ДПС:

„За съжаление, неведнъж съм бил свидетел как индивидуалният егоизъм отдалечаваше ДПС от основополагащите принципи на единство и колективни действия за индивидуални свободи, което Ви караше да се връщате отново и отново, за да се борите за спазването на принципите на партията.“

Греъм Уотсън е бил категоричен, че “лидерството на Ахмед Доган е безалтернативно”.

В прессъобщението се подчертава, че либералите са определили като “недопустима” ситуацията в ДПС.  Единодушно те заявили, че ще продължат да “популяризират значението на уникалния етнически модел, основан на толерантност и уважение и гарантират, че България ще остане трайно утвърдена в евроатлантическото и демократичното семейство на развитите нации”.

За напрежение в редиците на ДПС се заговори покрай разчистването на кадри от партията. Изключвани бяха депутати от парламентарната група, други я напуснаха. Размерите на разцеплението в Движението обаче стана публично известно в деня на гласуването на проектокабинета с мандат на ГЕРБ-СДС. Тогава Доган призова съпартийците си да не дават подкрепа за това правителства, а Пеевски се обяви “за” създаването му. Така 14 от депутатите на ДПС гласуваха “против”, а 30 - “за”. По-късно Пеевски призна за напрежение между него и Доган, а след това обяви, че са “заедно” и разцепление в партията няма. Народни представители около Доган пък заявиха, че предстои Доган да пусне своя позиция за случващото се в партията.

Междувременно в събота Доган привика приближените си депутати в сараите си в Росенец. Покана нямаше за Пеевски. А в понеделник Пеевски събра представители на областните структури на ДПС и обяви, че ще проведе среща по повод втория мандат за съставяне на кабинет.