„Границата е прекрачена“. Така дългогодишният депутат от ДПС, който преди дни бе изключен от парламентарната група на партията Рамадан Аталай, коментира в предаването „Без претенции“ по Дарик отношенията между почетния председател на „Движението за права и свободи“ Ахмед Доган и съпредседателя му Делян Пеевски.

“Моето виждане е, и преди това съм предлагал на Пеевски, да намери сили егото да се спре и да звънне на г-н Доган по телефона и да си говорят. Защото често пъти аз съм чувал той да казва: Той ми е втори баща”, каза Аталай.

Запитан дали има вероятност за компромис от страна на Доган, депутатът допусна, че е възможно това време да е минало и че почетният председател на ДПС трябва да каже сам. Уточни още, че не е врачка да предрича, но подчерта:

“Трябва да знаете, че границата вече  е прекрачена с опитите от последните дни да налага на народните представители да не се реши предложението на почетния ни председател и да накараш около 30 народни представители да не послушат мнението на г-н Ахмед Доган аргументирано. Мисля, че и внушенията, които се пускат след това раздвояват и политически среди, и нашите активисти. Г-н Доган мисля, че в един удобен момент ще излезе с позиция и това няма да е много далече".

ДПС отчетливо се раздели на два лагера при гласуването за подкрепа на кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС, като 14 депутати се съобразиха с призива на Доган и гласуваха “против”, а други 14 - с мнението на съпредседателя Пеевски за подкрепа на правителство с премиер Росен Желязков. След това няколко обявиха, че системата им е отчела погрешно и броят на гласувалите в синхрон с Доган нарастна с още няколко.

Аталай обясни, че от 17-и юни Доган и Пеевски не си говорят. Тогава почетният председател е изпратил имейл, в който уведомява, че двамата съпредседатели – и Пеевски, и Джевдет Чакъров са равноправни. По думите му основнага грешка на Пеевски е, че смята, че в политиката е като в бизнеса – взимат се еднолично решения, а не било така.

“Това продължи до момента, в който той (Пеевски – бел. ред) е получил имейл от почетния председател, в който точно и ясно му казва, че двамата председатели, които са избрани от Националната конференция са равноправни и би трябвало да бъдат положени подписите им в документите заедно. И още нещо от устава на партията е, че пише, че председателят на партията е председател на парламентарната група и там се получи разривът  - Пеевски реши, че той трябва да бъде сам, едноличен председател на парламентарната група. Не че другият ни председател е направил чак толкова големи усилия да му се противопостави, но явно, че колективното тяло и г-н Доган не намери, а сигурно има и други съпротивителни сили, които в момента се представят пред обществото като интриганти като хора, които отиват и промиват мозъка на г-н Доган. Който познава г-н Доган, ако може да му се промени мнението само с две изречения или с три изречения, без да провери за какво става дума, аз за 28 години не съм виждал такова нещо”, заяви Аталай.

Той опроверга спекулациите за влошено здравословно състояние на Доган. Заяви, че преди два дни го е видял и е бил в отлично здраве. 

От думите на Аталай стана ясно, че допреди години Доган принудително е бил затворен в сараите си и не му е било позволявано да излиза дори на погребенията на своите близки с предупреждението, че има опасност за живота му. Имал е охрана от НСО, която преди 4 г. е била свалена.

“Когато ситуацията е тежка около ДПС, значи и в държавата нещата не вървят. Той (Доган - бел. ред.) е един от онези държавници, които винаги е бил загрижен за държавата. Бъдете убедени, че решенията които ще вземе, свързани с ДПС, ще бъдат и в полза на държавата”, каза Аталай.

Чуйте и гледайте прикачените файлове.