Войната между Израел и "Хамас" се ожесточава на фона на разширяването на бойните действия на израелската армия в управлявания от терористите палестински анклав Ивицата Газа. Днес насилието стигна и Йерусалим.

В 11 ч. въоръжен с нож терорист пристигна на бензиностанция в Йерусалим и намушка с нож офицер от "Гранична полиция" в горната част на тялото му, грабна оръжието му и след неуспешен опит да стреля избяга от местопрестъплението - информира израелската полиция.

Полицаят е ранен тежко. Той е откаран в медицински център Shaare Zedek в Йерусалим.

Заподозреният е задържан от полицията.

Кадри от района и Стария град на Йерусалим показват, че израелските сили за сигурност са в бойна готовност.

Палестинските медии твърдяха, че след нападението достъпът до Стария град и Храмовия хълм е бил ограничен.

Вой на сирени: ракети летят към Израел

В редица населени места в Израел и днес се чува вой на сирени.

Предупрежденията за ракети звучаха и в Йерусалим и околностите му и бяха последвани от трясък - очевидно причинен от прихващането на поне част от ракетите от системата "Железен купол", пише Jerusalem Post.

Ракетите са изстрелвани от терористи в Ивицата Газа и към град Беер Шева в южната част на страната.

Две ракети са паднали в открити пространства, без да причинят наранявания или щети.

В южните крайбрежни градове Ашдод и Ашкелон, както и в по-малките градове в районите около Ивицата Газа, също се чуха ракетни сирени. Няма съобщения за пострадали, но една ракета е ударила директно сграда в индустриалната зона на Ашкелон, предизвиквайки пожар.

Война с Ливан?

Увеличават се ударите на „Хизбула“ от ливанската територия срещу Израел. Днес терористите са обстрелвали редица постове в граничния регион. Няма жертви. Израелската армия отговаря с артилерийски огън и минохвъргачки по източниците на огъня и атакува военна инфраструктура на терористичната организация.

На този фон министър-председателят на Ливан заявява, че работи, за да гарантира, че страната му няма да се включи във войната между Израел и "Хамас" въпреки размяната на удари между "Хизбула" и "Израел" от ливанска територия.

В интервю за AFP Наджиб Микати признава, че се опасява от ескалация, тъй като граничните сблъсъци засилват опасенията, че подкрепяната от Иран "Хизбула" може да открие нов фронт във войната с Израел.

"Изпълнявам дълга си, за да предотвратя влизането на Ливан във война - казва Микати. - Ливан е в окото на бурята."

Микати е в добри отношения с "Хизбула". Казва, че няма "ясен отговор" за това дали се очертава война. Това зависело от регионалното развитие.

"Засега "Хизбула" управлява ситуацията рационално и мъдро, а правилата на играта остават ограничени до определени граници - твърди Микати. - Но в същото време имам чувството, че не мога да успокоя ливанците."

Още по-мащабна операция в Ивицата Газа

Наземната операция на IDF в Ивицата Газа подължава да се разширява. При сблъсъци с терористи днес бойците на IDF, подпомагани от бойни хеликоптери и дистанционно управлявани самолети, са елиминирали отряди, които са се опитали да ги атакуват. Унищожена е терористична инфраструктура, вкл. противотанкови позиции.

Израелските отбранителни сили, ръководени от разузнавателна информация, са ликвидирали оперативни служители на „Хамас“, сред които - Джамил Баба, командир на военноморските сили в централните лагери, Мухамад Сафади, командир на противотанковата формация в батальона Тафа, Муваман Хегази, виден оперативен служител на противотанковата система в бригадата Тафа и Мухамад Авадала, който беше старши в офиса на производствения щаб на „Хамас“.

Западнияг бряг

IDF оперира не само в Ивицата Газа, а във втория палестински анклав в Израел – Западния бряг. Тази нощ в мащабна операция за унищожение на терористична инфраструктура в бежанския лагер в Дженин са конфискувани оръжия, арестувани са 51 издирвани, от които 38 – от „Хамас“.

Дистанционно управлявани самолети са атакували въоръжени терористи. Убит е Виам Ханон, виден оперативен агент в батальона Дженин.

В Самария 12 агенти на Хамас бяха арестувани в различни села, иззето е оръжие.

Психологическа война

"Хамас" използва всички средства, за да оказва влияние върху Израел. Днес терористите излъчиха пропаганден видеоклип, в който три израелски жени, държани като заложници от терористичната групировка в Ивицата Газа, ругаят министър-председателя Бенямин Нетаняху, като го призовават да осигури освобождаването им и го обвиняват, че не е успял да предотврати нападението на терористичната групировка на 7 октомври.

Самоличността на трите жени, чието изявление почти сигурно е било продиктувано от похитителите им, не бе изяснена.

Нетаняху осъди действията на "Хамас".

Мъртва заложница

Над 220 заложници бяха взети от терористите от "Хамас" при нападението им срещу Израел на 7 октомври, заради което започна войната. Смята се, че една от тях е Шани Лоук, на 22 г. Днес семейството на жената от германско-израелски произход е било уведомено за смъртта ѝ.

"За съжаление вчера получихме новината, че дъщеря ми вече не е жива", казва майката Рикарда пред германската телевизия RTL.

Рикарда Лоук разпознава дъщеря си в разпространени в интернет видеоклипове по ѝ татуировките и боядисаната коса. Кадрите показват полугола жена, която лежи в безсъзнание с лицето надолу на задната седалка на пикап в Газа, пълен с въоръжени мъже.

Тя е била заловена, когато терористите са нападнали парти в пустинята близо до границата с Ивицата Газа.

Лоук е обявена за мъртва, но тялото ѝ не е върнато от Газа.

Членове на семейството ѝ са получили писмо от израелската спасителна служба Zaka, в което се казва, че кост от основата на черепа ѝ, без която човек не може да оцелее, е била намерена и идентифицирана.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм