Лекари от болницата "Ал Кудс" заявиха, израелските сили са наредили евакуация, съобщи Би Би Си. Палестинският Червен полумесец публикува в Х, че от тази сутрин има "набези на 50 метра от болницата". Не е ясно какъв вид са били тези набези.

Марван Джилани, генерален директор на групата, заяви пред BBC News, че до около 17:40 ч. местно време (15:40 ч. по Гринуич) е имало "много интензивни бомбардировки около болницата" и че една ракета е паднала "само на метри от нея", повреждайки прозорците и принуждавайки хората, приютили се в една част на сградата, да се преместят в друга.

В изявление на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (организацията, под чиято шапка е палестинският Червен полумесец) се казва, че здравните работници в болницата съобщават за "ожесточени нападения и обстрел в непосредствена близост до болницата".

Джилани заяви също, че израелското правителство е съобщило на неговата организация чрез представители на ООН, че заповедта за евакуация на болницата е отменена, но че съобщението е дошло в момент, когато бомбардировките около болницата "все още продължават".

ООН се опитва да изясни ситуацията и да се увери дали има заповед за отмяна, за да я съобщи на военните.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм