Израел призова Русия да защити "всички свои граждани и всички евреи", след като голяма тълпа, крещяща антисемитски лозунги, щурмува летище в Дагестан, пише Би Би Си.

Видеоматериал в социалните медии показва как разгневена тълпа тича през летището в Махачкала, търсейки хора, пристигащи с полет от Тел Авив.

Част от тълпата нахлува на пистата и обгражда самолетите там.

Руската авиационна агенция "Росавиация" съобщи, че по-късно силите за сигурност са овладели ситуацията. Летището беше затворено в неделя вечерта. В понеделник от Росавиация съобщиха, че аеропорт ще бъде предварително отворено отново във вторник.

Агенцията добави, че полетите от Израел за Северен Кавказ ще бъдат "временно пренасочени към други градове", без да предоставя повече подробности.

60 предполагаеми участници са били арестувани, съобщават руските информационни агенции, като се позовават на местното министерство на вътрешните работи.

Видеоклипове показаха стотици хора, които щурмуваха терминала на летището, като някои от тях развяваха палестински знамена. Мнозина в тълпата крещяха антисемитски лозунги, докато други скандираха "Аллах Акбар" - "Бог е най-велик".

Видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, показват как тълпата буйства в терминала и пита персонала къде са "евреите".

Един от пътниците, който заяви, че е пътувал с полет от Тел Авив, разказа пред местните медии, че е бил спрян от тълпата. Той каза, че е бил пуснат, след като бунтовниците му казали: "Днес няма да докосваме неевреи".

Местният канал Telegram призовава хората да се съберат на летището по време на пристигането на полета и насърчава участниците да търсят всеки евреин там.

Местните медии съобщиха, че някои демонстранти са спирали автомобили пред летището в Махачкала с искане да видят документи.

Двадесет души са били ранени, включително някои полицейски служители, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Някои от тях са със сериозни наранявания, а двама са в критично състояние.

Дагестан е предимно мюсюлманска руска република в Северен Кавказ, в която живеят около 3,1 млн. души и която се намира в западния край на Каспийско море. Правителството на страната съобщи, че е образувано наказателно дело за граждански безредици.

Равинът на дагестанския град Дербент, Овадия Исаков, каза пред местните медии, че бъдещето на около 300-400 еврейски семейства в Дагестан е под въпрос. Евреите присъстват в региона още от предислямски времена.

Кабинетът на израелския министър-председател заяви, че Русия трябва да действа решително срещу подстрекаването към насилие срещу евреи и израелци.

Говорителят на американския президент Адриен Уотсън заяви в X, че "Съединените щати решително осъждат антисемитските протести в Дагестан".

"САЩ недвусмислено подкрепят цялата еврейска общност, тъй като сме свидетели на рязко нарастване на антисемитизма в световен мащаб. Никога няма извинение или оправдание за антисемитизма", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Правителството на Дагестан изрази подкрепа за Газа, но призова гражданите да запазят спокойствие и да не участват в подобни протести. В международен план се провеждат широкомащабни протести срещу бомбардировките на Израел в Газа.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини за размириците "външната намеса" на "недоброжелатели". Той не предостави доказателства за твърдението си.

В публикация в Telegram губернаторът на Дагестан Сергей Меликов осъди нахлуването на тълпата на летището.

"Няма никаква чест в това да отправяш обиди към непознати, да претърсваш джобовете им в търсене на паспортите им!", написа той. Той осъди "нападенията над жени с деца".

Действията на тълпата, според него, са "удар в гърба" на дагестанските патриоти, включително на тези, които се сражават в Украйна в състава на руските въоръжени сили.

"Това, което се случи на нашето летище, е възмутително и трябва да получи съответната оценка от правоохранителните органи. Това ще бъде направено", пише той.

Министерството на външните работи на Израел заяви, че израелският посланик в Москва работи с руските власти, и добави, че Израел "гледа сериозно на опитите да се навреди на израелски граждани и евреи навсякъде".

"Израел очаква руските правоприлагащи органи да защитят всички израелски граждани и евреи, които и да са те, и да предприемат решителни действия срещу бунтовниците и срещу необузданото подстрекателство, насочено срещу евреите и израелците", се казва в изявлението на министерството.

В събота тълпа в град Хасавюрт в Дагестан се събра пред хотел, в който според тях са отседнали израелци.

Протестиращите хвърляха камъни по прозорците, а на вратата беше поставен надпис: "Входът е строго забранен за евреи".

По-късно полицията съобщи, че е пуснала някои от тях в хотела, за да могат сами да се убедят, че там няма израелци.

Дагестан не е единственият регион в Северен Кавказ, който се сблъсква с размирици.

През уикенда беше подпален еврейски център в република Кабардино-Балкария.

Ахмед Дудаев, министър на информацията на Чечения, призова хората да не "следват примера на провокаторите".

"Не можем да допуснем разпалването на етническа омраза! Бъдете бдителни и не позволявайте да бъдете подведени!", написа той в Telegram.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм