Израелската армия обяви, че е "поразила 150 подземни цели" в северната част на Ивицата Газа по време на интензивни бомбардировки през нощта, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Израел смята, че палестинското ислямистко движение ръководи и организира операциите си от гигантска мрежа от подземни тунели.

"През нощта изтребители на ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана-бел.ред.) нанесоха удари по 150 подземни цели в северната част на ивицата Газа, включително тунели, използвани от терористите, подземни бойни обекти и друга подземна инфраструктура. Няколко терористи на "Хамас" бяха убити", се казва в комюникето, публикувано след нощта на интензивни израелски въздушни удари срещу палестинската територия.

Армията съобщава също, че е убила служител на "Хамас", който е отговарял за "моторни парапланери, безпилотни самолети, оборудване за откриване и противовъздушна отбрана". "Асем Абу Ракаба е участвал в организирането на клането на 7 октомври в селищата, граничещи с ивицата Газа", уточнява се в изявлението. Освен това той е "ръководил терористите, проникнали в Израел с моторни парапланери, и е отговарял за нападенията с дронове срещу постовете за наблюдение на ЦАХАЛ".

Журналисти на АФП, намиращи се в района, потвърждават, че израелските бомбардировки в Ивицата Газа са продължили и през нощта. Засега няма данни за жертви, но медицински източници от палестинската територия са заявили, че се опасяват от голям брой жертви и значителни щети в резултат на бомбардировките.

Макар че "Хамас" не може да се мери с технологичната сложност на израелската армия, бойната групировка разполага с едно много необичайно предимство - огромна мрежа от тайни подземни тунели.

Откакто през 2014 г. Израел започна да осъзнава пълните мащаби на лабиринта, страната похарчи над 1 милиард долара за разработване на подземна бариера по 60-километровата си граница с Ивицата Газа и още стотици милиони долари за система за откриване на строителството на нови тунели - мерки, които нарече "Желязна стена". Повече за тайните тунели на "Хамас" под Газа научете тук

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм