„Огромното желание да подкрепят каузите, зад които застават, обединява всички различни организации в програмата Let’s Go. Най-важната им цел е социалната кауза”, сподели Александра Мирчева от Български център за нестопанско право в предаването „Кой говори?“ по Дарик радио.

Програмата се провежда от 12 години и в този период са се включили над 200 организации от различни сфери. Всички те желаят да развият бизнес с кауза и да решават значими социални проблеми в обществото чрез устойчиви решения.

Александра отбеляза, че обикновено 12 организации влизат в програмата, но тази година те са 16.

„В последно време организациите се научиха, че могат да бъдат подкрепени и чрез създадени продукти. Хора в затруднено положение изработват красиви продукти и така превръщаме една тъжна история в история на триумфа и се осигурява достоен труд на различни групи от хора. По този начин не е нужно да разчитат само на проекто-финансиране, а взимат нещата в свои ръце“ добави тя.

За последните 12 години средата много се разви, за съжаление, имаме много проблеми за решаване. А гражданските организации винаги са на първа линия в борбата с всички тези проблеми.

Сред участниците в тазгодишното издание на програмата е Ателие „Декор“. То е базирано в Троян и продуктите им са изработени от хора с увреждания и различни възможности.

Основателят на Ателието, Таня Цветкова, сподели, че то съществува от 3 години, като началото е било трудно, защото е съвпаднало с пандемията от Covid-19.

„Цял живот съм била предприемач, но през 2015 г. замразих всичко, защото третото ми дете боледуваше често и имаше нужда от мен и в продължение на няколко години бях вкъщи. Възможността да творя нещо, ми носеше удовлетворение и осъзнах, че мога да бъда полезна на хора със затруднения. Така се роди идеята за нашето ателие. То спечели финансиране, но началото съвпадна с пандемията. Ние съществуваме от три години, а в две от тях сме на самоиздържка. Има трима души, които са на трудов договор и се чувстват пълноценни. Всеки един от тях е с над 65% ТЕЛК.“

Тя отбелязва, че е било предизвикателството да се открият устойчиви продукти заради борбата за пазар. Те се опитваме непрестанно да подобряват своите продукти, да творят нови и практични неща за клиентите си. Сега изработват разнообразни вълнени продукти.

Ателие „Декор“ членува в общността „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, от където черпят идеи и вдъхновение за някои от своите продукти.

 Александра Мирчева разказа, че по време на програмата организациите преминават през обучения, срещат се с ментори, трупат бизнес опит.

Властта на гражданите: Как да подкрепим децата в дигиталния свят

„Целта е да се подкрепят трудови навици и социални умения. Повечето организации имат смели идеи и мечти. Организациите вече имат стремеж за много по-практични и универсални продукти, които да бъдат част от ежедневието“, добави Александра.

Тя сподели, че има много интересни заявки за продукти. Има хора, които произвеждат различни мебели, докато други се опитват да въвлекат местната общност в тези процеси.

„Търпението се оказа изключително важно. Ние се научихме да бъдем търпеливи, да развиваме максимално нашите продукти. Ние започнахме с по-творчески неща, но сега се фокусираме върху по-практични и масови, които да бъдат от полза на хората“, отбеляза Таня Цветкова по темата.

Александра добави, че има напредък в полето на услугите. Тя изтъкна примери за продукти и услуги, които различни организации предлагат

„Добрите примери в средата нарастват. Организациите се свързват, споделят своя опит, вдъхновяват се взаимно и се надявам все повече органиации да бъдат смели.“

„Операция плюшено мече“ помага на деца да преследват мечтите си

В края на разговора Таня и Александра отправиха призив хората да се доверяват на продуктите със социална кауза. Може да разгледате подобни продукти онлайн на „ДарПазар“, а съвсем скоро ще бъде открито и физическо пространство в центъра на столицата на ул. „Христо Белчев“ 3. Там всеки ще може да закупи кафе, храна или продукт с кауза, а също ще има пространство за събития.

В репортажа на Мариана Корчакова може да чуете повече за създаването и дейностите на две млади регионални организации, част от програмата Lets go . Фондация Център за социални услуги в общността „Нашата къща“ подпомага семейства на деца с увреждания, а Фондация „Общност в помощ на зависимостите“ подкрепя хора, страдащи от различни зависимости.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм