След 4 години, 164 предавания и 9 020 ефирни минути, което са 150 часа и половина, поредицата “Властта на гражданите” приключва днес. Над 120 граждански организации бяха представени в рубриката, чието първо излъчване е точно преди 4 години и 15 дни - на 13 ноември 2019 година. Идеолог на проекта е колегата Пролет Велкова, която е и първата водеща заедно с Нина Александрова. Не след дълго се присъединява Мария Черешева, а малко след това и Йовка Йовчева, която преди година ни напусна без време. Съвсем в края на формата към него се включват Александър Детев и Георги Донков. 

Партньори във „Властта на гражданите“ през цялото време са Фондация 42 и НПО - портала. Но четиригодишната среща между гражданските организации и слушателите, читателите и зрителите на всичките ни медии беше възможна благодарение на Фонд Активни граждани.

През цялата година в репортажите за предаването „Властта на гражданите” опровергавахме различни митове, които се разпространяват сред хората. Един от тях е митът за Джордж Сорос, който чрез фондацията си „Отворено общество“ инвестира милиарди долари за насърчаване на демокрацията и за проекти в образованието, но си спечели и много врагове. Този мит роди и понятието „соросоид” – „слуга на Сорос, предател, който е в услуга на американската доктрина за нов световен ред.” Опровергавахме и други понятия, сред които джендър и т. нар. „джендър идеология”, както и митът за „неправителствени организации, които, „усвояват едни пари без нищо да правят”. Мариана Корчакова обобщи част от споделеното по тези теми в нейните репортажи през годината.

Друг акцент през тази година в предаването „Властта на гражданите” бяха неправителствените организации, които не са в центъра на общественото внимание, но чиято дейност е не по-малко важна и ценна. Често са извън столицата и най-големите градове, което  дава възможност да получат подкрепа и хора, които имат нужда от нея, но по различни причини тя е по-трудно достъпна в малките населени места. С някои от тези организации ни срещна в репортажите си Мариана Корчакова през годината.

Предаването "Властта на гражданите" се реализира в рамките на проект „Какво можем заедно“, финансиран от Фонд Активни граждани България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикуваните епизоди се носи от Фондация Дарик и Фондация „Четиридесет и две“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че те отразяват официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България. www.activecitizensfund.bg

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм