В поредното издание на „Властта на гражданите“ психоложките Блага Банова и Мария Кузманова от сдружение „Дете и пространство“ разговаряха с водещата Мария Черешева за необходимостта от подкрепа за децата в дигиталния свят.

„Властта на гражданите“: Как да помогнем на Турция и Сирия

„Сдружението е неправителствена организация, създадена през 2004 г. Членовете на организацията са специалисти и професионалисти в областта на грижата за деца. Те са лекари, психолзи, детски психиатри, социални работници и педагози“, сподели в предаването „Кой говори?“ по Дарик Радио Блага Банова.

Тя допълни, че сдружението управлява общо 9 социални услуги в София и Русе, а основният акцент на работа са децата с прояви на психично страдание и затруднение. Подходът на работа е в индивидуалното разглеждане на всяка една ситуация.

По време на пандемията организацията е поставена в извънредна ситуация на криза, несигурност и неяснота. Но работата с деца и тийнейджъри продължава дори в по - интензивни темпове.

„Увеличи се броя на заявки за работа с деца. Появиха се заявки за работа с родители и цели семейства. Работата продължи в различен ритъм, което ни помогна да работим върху по-добри практики за психо-социалната грижа“, отбеляза Мария Кузманова.

Пример за тези практики е един от последните проекти на сдружението – „Детето субект на своите права. Достъп до терапевтична подкрепа“.

Блага Банева сподели, че в него е събран досегашният опит на специалистите от организацията.

„Проектът генерира няколко продукта, които намираме за много полезни. Обратната връзка също бе положителна. Изработихме  методика за подкрепа на деца в дигитална среда. За своята индиректна работа специалистите са използвали най-вече телефон и онлайн платформи“, добавя тя.

Мария Кузманов допълни, че цял един раздел в методиката е посветен ан дигитално-медийната грамотност, тъй като това е нещо много важно и за специалистите, и за потребителите.

Друг от сборниците на сдружението „Детето е автор“ е последствие от реализираните практични видеа, които са достъпни свободно в Youtube канала на сдружението. (https://www.youtube.com/@childspace888/videos)

Блага Банева отбеляза, че видеата отразяват опита на специалистите от сдружението, а в сборника се съдържат разширени текстови варианти на някои от видеата, в които се дават ценни насоки.

В едно от тях се разглежда връзката на детето с времето и пространството. Как с лесен подход, като използване на физически календар, детето може да си помогне да усвои и свикне с реалността.

Относно времето прекарано в дигиталното пространство от децата психоложките отбелязаха, че то обърква връзката с времето, пространството и тялото при децата. Важно е да има ограничение в дигиталната среда и да се набляга на ролята на спонтанната игра в реалния свят.

Оказва се, че децата по-трудно успяват да се върнат към нормалния живот след края на двугодишната пандемия. Мария Кузманова обясни, че децата са намерили комфорт в това да общуват през екрана в собствената си стая. Въпреки че част от тях са срещнали трудности да се върнат към нормалното общуване, специалистите споделят, че живата среща е върнала своята стойност.

Всички сборници с полезни съвети и практики на сдружението са достъпни безплатно на техния сайт. (https://childandspace.com/%d0%b1%d0%b8%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%ba%d0%b0/)

В репортажа на Мариана Корчакова може да чуете повече за онлайн консултирането, живото и виртуалното общуване и практичните видеа, които сдружението публикува, за да помогне на децата и отзивите на родители.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм