Български спасители успяха да спасят поне 31 човешки живота. Горди сме с нашите сънародници, но битката за човешките животи едва сега започва. Как да продължим да помагаме и да сме полезни?

Опустошителните земетресения, които разтърсиха Турция и Сирия взеха живота на над 40 000 души. Ранените вече са над 100 000, а над 2 млн. души е трябвало да напуснат домовете си. От какво се нуждаят най-много засегнатите от трагедията? На този въпрос отговориха в ефира на Дарик радио Никола Рахнев от "Гората.бг" и Лазар Радков, един от основателите на “Капачки за бъдеще”.

"Гората.бг" вече е изпратила тир, който е пристигнал в Турция, докато в Сирия вече се хранят с български ориз. До страната достига много по-малко помощ поради факта, че страната се намира във война вече над 10 години и съществува сериозен риск от злоупотреби с даренията от страна на сирийското правителство. Организацията иска да помогне с още 75 тона храна за северните части на страната.

31 човешки живота спасиха пловдивските доброволци в Турция

Според Рахнев е нормално да се помогне по всякакъв начин на засегнатите като се има предвид и мащабът на трагедията.

“Няма нищо по човешко от това ние да бъдем съпричастни и да помагаме”, споделя той. 

Той добави, че всеки, който иска да помага, може да го направи по различен начин, дали с финансови средства или стоки от първа необходимост. В момента хората в Турция и Сирия се нуждаят от спални чували, одеяла, шалтета, палатки, материали свързани с личната хигиена, батерии, осветителни тела, памперси, дамски превръзки и консервирани и трайни храни.

Земята непрекъснато “мърмори и бучи”. Ще можем ли да предвиждаме земетресенията?

Лазар Радков сподели мнението на Рахнев, че в момента най-необходимото нещо са палатки пригодени за зимни условия, защото хората се страхуват да влязат в домовете си. Според него ние сме в позиция, в която можем да помагаме.

“Ние сме най-бедните от богатите”, казва той.

В края на разговора той сподели, че не е сигурен, че ако се случи нещо подобно в България, държавата има необходимите ресурси да се справи.

В репортажа на Мариана Корчакова ще разберете как изглеждат нещата на практика в пунктовете и какво се случва както с даренията, така и с невероятната човешка енергия, която беше отделена през изминалите дни. 

„Властта на гражданите“: Защо е важно осиновените да знаят биологичния си произход

Предаването "Властта на гражданите" се реализира в рамките на проект „Какво можем заедно“, финансиран от Фонд Активни граждани България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикуваните епизоди се носи от Фондация Дарик и Фондация „Четиридесет и две“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че те отразяват официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България. www.activecitizensfund.bg

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм