В последните работни часове на 48-ото Народно събрание депутати от "Продължаваме промяната" внесоха законопроект за изменение и допълнение на Семейния кодекс в частта осиновяване. Предложените промени касаят два въпроса - достъпът до информация за биологичния произход и прекратяването на осиновяването. Адвокат Йорданка Бекирска - специалист „Семейно право“, Мария Брестничка от „Национална мрежа за децата“ и Лилия Апостолова - сдружение „Търсим се“ разкриха в ефира на Дарик защо са необходими подобни промени. В момента само осиновеното дете и осиновителите имат право да търсят информация.

“Тайната на осиновяването създава само и единствено допълнителна травма и много рискове от още травми за тези деца,” сподели Брестничка.

Светът отбелязва Международния ден за безопасен интернет

Бекирска разкри, че в момента информация може да се получи по законен път, но е изключително трудно, защото в закона, предложен за промяна, член 105 казва, че само в случаи на важни обстоятелства може да се разкрие самоличността на биологичните родители. Никъде, обаче, не се уточнява какви са тези важни обстоятелства. Лилия Апостолова разбрала от съседка, че е осиновена и издирила имената на биологичната си майка не по съдебен път. Сестра си пък успяла да намери, след като изрича имената на майка си по БНТ. След това сестра й и е писала във фейсбук.

И трите са на мнение, че в повечето случаи осиновените деца искат да разкрият самоличността на биологичните си родители, за да разберат откъде произхождат.

“Ние не търсим родителите си, ние търсим произход”, споделя Апостолова.

„Ще бъда ваша слугиня“. Сестра пази братчето си 36 часа и моли за помощ

Брестничка и Бекирска са на мнение, че осиновяването не трябва да се пази в тайна от детето. Колкото по-късно се разбере тайната, толкова по-вероятно е и двете страни да се сблъскат със стигма, защото България все още не е достигнала етап, в който осиновяването да е напълно нормален процес. Освен това, отношението на детето към осиновителите може да се промени, като разбере, че това не са биологичните му родители.

“Приказката за Палечка е идеален начин да се обясни. Има майка, която го е родила и майка, която го отглежда”, добавя Брестничка.

В края на разговора беше засегната темата за разсиновяването. Това е процес, при който едно дете е оставено от биологичните си родители и е осиновено, само за да бъде изоставено и от осиновителите си. Брестничка сподели, че се увеличава броят на разсиновените деца. Информацията идва от Българската асоциация на осиновените осиновители, а не от Агенцията за социално подпомагане.

В репортажа на Мариана Корчакова може да чуете историята на двама души - единият осиновен, а другият осиновител.

Предаването "Властта на гражданите" се реализира в рамките на проект „Какво можем заедно“, финансиран от Фонд Активни граждани България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикуваните епизоди се носи от Фондация Дарик и Фондация „Четиридесет и две“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че те отразяват официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България. www.activecitizensfund.bg

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Darik.bg на живо:

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм