"Ако не искаме да живеем в свят, в който ще ни се налага ръчно да опрашваме растенията си, трябва да се погрижим за пчелите. Нашата цел е да ги спасим, защото без тях животът ще бъде коренно различен“.

Това каза вицепрезидентът по продажбите на Pollenity Владимир Василев в рамките на форума Darik Business Radar: Бизнесът през следващото десетилетие, организиран от Darik Business Review.

Според него, медът е много повече от суперхрана. „Купувайки истински мед, а не такъв, направен в лаборатория, ние плащаме на пчеларя. Така му позволяваме да се грижи за пчелите си. Именно те носят 64 млрд. долара в безплатно опрашване за цялото човечество“, каза още Василев.

По думите му, ако не платим на пчеларя и той се откаже, всички негови пчели и цялата тяхна опрашителна сила изчезват, а това може да ни доведе до нуждата от ръчно опрашване, каквото може да се види на редица места в Китай.

Вицепрезидентът по продажбите на Pollenity посочи още, че общо 1/3 от храната, която консумираме, зависи директно, а 75% - индиректно от пчелите, тъй като много често растенията, които те опрашват, са храна на животните, които след това намират място на трапезата ни.

От идея до бизнес

„Нашата компания се занимава основно с три неща, които помагат опрашителите – наука, технология и бизнес иновация“, каза още Василев. Според него, основният въпрос е как да подсигурим пчеларите, така че те устойчиво да отглеждат пчелите си.

„Отговорът, който намерихме, го дефинирахме в една програма, която се казва Осинови кошер. Тя дава възможност на всеки човек, семейство или компания да гарантира какво ще ядат самите те и следващото поколение“, допълни той.

Вижте какво още заяви Владимир Василев на Darik Business Radar: Бизнесът през следващото десетилетие във видеото по-горе.

Форумът Darik Business Radar: Бизнесът през следващото десетилетие се осъществи с подкрепата на ОББ Асет мениджмънт, Българска фондова борса, BULGARIAN PROPERTIES и Соф Кънект. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм