По-младите поколения обичат по-екзотичните инвестиции и са „яхнали“ доста смело вълната на зеления преход. Част от тях поставят ефекта на инвестицията на първо място - за сметка на доходността, което за нас е изненада.

Това заяви Марио Панков, Private banking Sales Support Officer в ОББ Асет Мениджмънт, по време на участието си във форума на Darik Business Review Darik Business Radar: Бизнесът през следващото десетилетие.

Какво търсят инвеститорите в момента?

Според Панков има инвеститори, които са по-прагматични и предпочитат по-доказани вложения.

„Минахме през един много интересен период, станахме свидетели и на военни действия много близо до нас, а това рефлектира върху цената на основни енергоносители, като петрол и природен газ.

Именно по тази причина конвенционалните стратегии, които не инвестират отговорно, се представиха по-добре през 2022 г. от отговорните“, допълни той.

Отговорното инвестиране обаче не е нова тема за ОББ Асет Мениджмънт, която има повече от 30 г. опит в тази насока, стартирайки първия подобен фонд през 1992 г., целящ чрез инвестиционната си политика да насърчава постигането на определени екологични и социални цели.

Европа работи в тази насока, но държави, като Китай и САЩ, са една идея по-напред, определяйки съществени финансови стимули, които ще се влеят в икономиката.

"За нас това означава финансова доходност, а реално нашата „битка“ е да постигаме доходност“, каза още експертът.

Изкуственият интелект

По думите на Панков, технологията е сравнително нова, което дава допълнителна стойност при управлението на портфейли.

И доколкото една стратегия се управлява изцяло от подобен модел на машинно самообучение, накрая е налице и човешкият фактор, т.е. има мениджър, който наблюдава какво се случва.

„Ако изкуственият интелект направи нещо крайно или лишено от икономическа логика, ние винаги можем да се намесим. При положение че той има по-различна визия за това, което предстои и как да се разпредели портфейлът, какви финансови инструменти да се закупят и т.н., ние го оставяме и дори се учим от него“, посочи експертът.

Вижте какво каза още той по време на форума Darik Business Radar: Бизнесът през следващото десетилетие във видеото в началото на статията.

Форумът Darik Business Radar: Бизнесът през следващото десетилетие се осъществи с подкрепата на ОББ Асет мениджмънт, Българска фондова борса, BULGARIAN PROPERTIES и Соф Кънект. 

ВАЖНО! Информацията не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране и не следва да се тълкува като такава. Пълна информация относно инвестиционните фондове, предлагани от ОББ е налична на www.ubb.bg и на www.ubbam.bg. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените средства. Препоръчително е инвеститорите да се запознаят внимателно с характера на финансовите инструменти и да определят инвестиционните си цели и склонността си да поемат рисковете, преди вземане на инвестиционно решение.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм