Работата в рудника е тежка професия, в която обаче „златните правила“ за безопасност са на първо място. Това разказа в ефира на Дарик Николай Мичков, началник смяна „Експлоатационно сондиране“ в „Дънди Прешъс Металс Челопеч” ЕАД.

Въпреки, че работещите там търсят и добиват руда, от която се извлича злато и мед, той открива „златото“ в семейството и приятелите си. Николай Мичков гостува в поредицата на Дарик „Вещи в занаята“, където разказа за своята работа.

„Вещи в занаята“ е проект на Дарик, който представя фотографски портрети  и радиопрофили на хора с интересни професии, които не могат да работят от дома си. Този проект идва във време, в което коронавирусът прекрои облика на много професии и на мнозина се налага да се трудят от вкъщи.  

Константин Вълков е авторът на фотографиите на тези хора с типичното им работно облекло. Изложбата „Вещи в занаята“ ще бъде открита на 11 май в Галерия „ОБОРИЩЕ 5“ в столицата.

Започва работа в рудника преди 16 години

Николай Мичков разказа, че е започнал работа в рудник „Челопеч“ малко след казармата. Вече 16 години работи там – започнал е от най-ниското стъпало като помощник сондьор и с течение на времето и натрупания опит е преминал през различни позиции, за да стигне до днешната си позиция началник смяна „Експлоатационно сондиране“.

На настоящата си позиция Николай отговаря за спазването на най-добрите работни практики при сондирането и дефинирането на рудните тела в рудник „Челопеч“.

„Сондираме на площадки в рудника, които са ни зададени от геоложкия отдел. Търсим и оконтуряваме рудно тяло. Като се вземат проби, които са ядка от сондаж, те се носят за химичен анализ и се вижда нивото и съдържанието на металите”, обясни Николай Мичков.

Помни първия път, в който слиза в рудника. „Всичко ти е интересно, ново, странно и тъмно – виждаш неща, които никога не си виждал, машини, които виждаш за първи път“, разказа той. Сондажният инструмент е доста тежък и за това е нужна сила.

Най-важна е безопасността под земята

Николай Мичков призна, че професията е тежка, но подчерта че в рудника на първо място е безопасността.

„Трябва да спазваме всички процедури за работа – в нашата компания имаме „Златни правила“ за това. Не трябва да бързаме, а да обмисляме  нещата и ситуацията. Винаги трябва да си концентриран и да внимаваш за нови опасности. Защото може да се скъса сондажният лост и се изисква после много труд“, обясни още Мичков.

Под земята няма нужда от геройство, напомни той. И призна, че често има рискови моменти. „Чисто човешкият страх си го има, но с времето свикваш, като винаги обаче трябва да си концентриран“, допълни той.

Руди на злато и мед крие находището, което се разработва повече от век

Находището в Челопеч, което се проучва и експлоатира повече от век, е богато на злато и мед. „Злато и мед – това са металите, които основно се откриват в рудата. Пиритен концентрат отскоро се произвежда. Търсим нови находища и се надяваме да удължим живота на рудника“, обясни още Николай Мичков.

„По принцип ние го преработваме не до краен продукт, а до концентрат– златото и медта излизат до концентрат, а след това трябва да отидат в заводи, за да излязат металите“, допълни той.

Геологопроучвателните дейности в района на Челопеч продължават и днес. Макар и експлоатирано над 100 години, челопешкото находище и днес продължава да буди изследователския интерес както на работещите специалисти в компанията, така и на научната общност от геолози.

Независимо от голямото минерално разнообразие обаче, от промишлено значение са рудните тела, образувани от геохимичната асоциация Cu-As-Au /мед-арсен-злато/. Свързаният с медта арсен е една от особеностите на челопешкото орудяване. Златото често се среща в корелация със сребро, сяра и телур. Именно тези специфични особености представляват сериозно предизвикателство за последващата преработка на рудата и извличането на полезните компоненти – злато, мед и сребро.

„Винаги има какво още да се научи. Всеки ден излизат нови предизвикателства в сондирането. Мисля, че съм стигнал някакво ниво на знания в професията си, но всеки ден човек се учи от грешките си“, коментира Николай Мичков на въпрос чувства ли се вече вещ в занаята.

Семейството и приятелите са неговото „злато“ в живота

Една смяна продължава седем часа, след това излизаме, взимаме си душ и се прибираме у дома, разказа още Николай Мичков.

Вероятно тъкмо защото професията му е свързана с работа под земята, през свободното си време Николай предпочита височините. „Прекарвам свободното си време със семейството си. Лично аз обичам планините, ходя по планините“, разказа той.

Семейството и приятелите му са неговото „злато“ в живота. „Това е ценното за мен. Материалното не е най-важното - здрави ли сме, го постигаме“, каза още Николай Мичков.  

Чуйте разговора с Николай Мичков в студиото на Дарик.