Добрият фризьор трябва да е и психолог, защото на буен човек не можеш да му направиш подредена прическа – ти трябва да прочетеш клиента преди да го подстрижеш. Това казва Йордан Александров, за когото професията е повече от занаят, а призванието му е да променя хората отвътре и да ги прави щастливи.

Учил се е от едни от най-добрите в София, трупал е опит в Лондон и Инстанбул, а от три години и половина работи сам и има салон, който нарича малко общество.

Като малък Йордан Александров е мечтал да стане актьор, но баща му го съветва да си намери занаят. Десет години по-късно това вече е негово призвание, в което влага повече от умението да се работи с ножица и бръснач.

Йордан гостува в поредицата на Дарик „Вещи в занаята“. Това е проект на Дарик, който ще представи фотографски портрети  и радиопрофили на хора с интересни професии, които не могат да работят от дома си. Този проект идва във време, в което коронавирусът прекрои облика на много професии и на мнозина се налага да се трудят от вкъщи.  

Константин Вълков е авторът на фотографиите на тези хора с типичното им работно облекло, а разговорите с тях може да слушате в предаването на Дарик „Реактивно“.

От мечтата за сцената до занаята, който му дава нов поглед към света

„Мечтаех да стана актьор, но баща ми обясни, че това не е Холивуд и ми трябва занаят. Мислих, мислих и избрах да съм фризьор. Никога не бях хващал гребен, нито съм по изкуството, но десет години по-късно не съм спирал“, разказа в студиото на Дарик Данчо.

Започва при Стилист Капанов, там изкарва няколко месеца. След това се е учил при Анатоли Велев – друг известен софийски коафьор, после при Милен Василев. „След това бях при Руско Русев, той е за мен истински сенсей и магьосник. След това ходих два пъти в Лондон и малко в Турция и от три години и половина съм сам и имам салон“, обясни той и добавя, че салонът му е едно общество.   

„Моят салон не може да се сравни с никой друг салон. Който дойде, казва че там усеща спокойствие, безвремие, намират смисъл в живота и винаги използват думата преживяване. Т.е. те не са дошли за подстригване или да си офомят брадата масово, те наистина идват за преживяване, да си починат и да намерят място, където да споделят истинските си чувства, емоции и желания без някой да ги осъжда“, казва фризьорът.

Не само фризьор, но изповедник, психолог и вдъхновител

„Хората като дойдат, им олеква. Предразполагаш ги да си кажат проблема и след това да им дадеш посока, да намерят смисъл, да разберат, че всичко зависи от тях, да им дадеш искра“, обяснява още той. И добавя, че подстригването за него е само част от терапията.

Казва, че за него човек е това, което го заобикаля. „Аз съм заобиколен с тези хора. И ако им помогна да са себе си, да не искат да живеят живота на другите, те са много по-пълноценни. Така дават и повече енергия и на мен, а аз им връщам“, казва Йордан Александров.

Дава си сметка, че работи в бизнес, който залага върху повърхностни неща. „Да си красив не е изначално най-важното в живота. Опитвам се обаче да работим и върху важните неща в живота – това да се чувстваш човек, да знаеш кой си, къде отиваш“, допълва той.

Според него особено сега покрай коронавируса най-вече се е нарушила комуникацията между хората. „Затова и сега съм брандирал на моите перелини думите „Тук и сега“ – защото въпреки коронавируса, хората пак си гледат телефона, бързат за някъде, и те не знаят закъде“, казва Данчо.

Няколко пъти на ден чува, че за клиентите му времето спира в салона. Не подстригва звезди, подстригва обикновени хора, които усеща, че получават разбиране при него.

Заобиколил се е с позитивни хора, които не се оплакват

Питам го какво му носи на него всичко това, а той отговаря кратко „Всичко – това ми е живота!“. „Не зная как стана, но се заобиколих с прекрасни хора, които дерзаят, които са позитивни, искат да работят, знаят че всичко зависи от тях и не се оплакват. Гледат да дават пример. Аз съм това, което са моите клиенти - те ме научиха!“, казва още младият мъж.

Сега се опитва да върне онова, което е получил по пътя си в живота. „Защото да подстрижеш някого – добре, те ти плащат за това. Обаче как ще го накараш да се почувства този човек, дали той ще даде пример някой друг, дали ще зарази с усмивка някой друг на тротоара после. Вече това е добавена стойност, която аз давам на обществото“, обяснява Йордан Александров.

Според него когато човек има посока, намира красотата в себе си и се опитваш да я изкара отвътре навън. „А не отвън да търсиш красота, която да те накара да се чувстваш добре и отвътре. Защото ти като не си гнил отвътре, като си истински и имаш посока, като си цялостен, тогава външното се променя много лесно – ти като се усмихнеш ставаш много красив!“, обяснява философията си той.

Само външна промяна не може да промени живота ти

По думите му ако човек търси само външна промяна, няма да се почувства добре дори и с най-красивата прическа. „Ако знаеш кой си – така си здраво стъпил на земята, ти си устойчиво красив и щастлив, не търсиш днес да си направиш букли, а утре друго“, обяснява Данчо. И допълва, че хората масово си купуват материални вещи, променят визията си външно, защото е много по-трудно да имат баланс вътре в себе си и да са устойчиви.

Казва, че като геометрия и прически вече нищо не може да го впечатли. Вълнува го по-скоро колко объркан е човекът, който влиза при него. „Много хора идват и искат промяна, но само рязането на косата не помага, защото решението е само емоционално“, напомня Йордан Александров.

Например влиза един човек като мен – див и емоционален, буен, ти не може да му направиш подредена прическа. Тези неща ти трябва да ги четеш и като ги прочетеш ще му направиш правилната прическа, смята още той.

Едно подстригване продължава час и не минава без масаж

Дава за пример източната култура, като обяснява, че в Турция и Индия едно подстригване започва с масаж и свършва с масаж. Затова и при него едно мъжко подстригване продължава около час. „Ти като дойдеш, да се отпуснеш, трябва да поговорим, след това подстригване, което аз почти винаги го правя само с ножица, след това измиване и започват масажи. Защо масаж?!? Защото това те кара да се отпуснеш, да намериш баланс и да си себе си“, обяснява още Йордан Александров.

Покрай занаята е формирал общност. Разказва историите на част от хората, с които го среща професията му в сайта си.

Преди пет години подстригвах много българи, които живеят в чужбина и които бяха недоволни от средата в България. Тогава ми дойде идеята да започна да снимам хора, които обичат това, което правят, които го правят от сърце, разказа той.

Така започва да прави видеа за хора, които е подстригвал. „И те горят, така както аз. Такава енергия получаваш, че не ти трябва Западна Европа“, казва с усмивка Данчо. И хуква от студиото на Дарик към салона си - мястото, което го зарежда и вдъхновява.

Чуйте част от коментара му, слушайте и целия разговор с Йордан Александров в предаването "Реактивно".