За магията на шоколада и производството на шоколодовите изделия разказа третият участник в поредицата на Дарик „Вещи в занаята“ – Христо Тенев, производствен мениджър в „Нестле България“.

„Вещи в занаята“ е проект на Дарик, който ще представи фотографски портрети  и радиопрофили на хора с интересни професии, които не могат да работят от вкъщи. Този проект идва във време, когато мнозина работят от вкъщи, а коронавирусът прекрои облика на много професии.

„Вещи в занаята“ ще ви срещне с интересни професии, сред които обущар, хлебар, миньор, бръснар, машинист, водолаз. Константин Вълков е авторът на фотографиите на тези хора с типичното им работно облекло, а разговорите с тях може да слушате в предаването „Реактивно“ в петъчния ефир на Дарик.

Да влезеш в царството на шоколода - сбъдване на детска мечта

„Като всяко едно дете и аз съм обичал шоколада и шоколадовите изделия. Като дете съм минавал много пъти покрай  фабриката – тогава беше „Малчика“ и този мирис на какао съм го усещал във въздуха. Сега имам щастието да го усещам във фабриката, която работя“, разказа Христо Тенев

Шегува се, че в това корона-време ароматът на шоколад и какао е един от тестовете, с който моге да се провери имаш ли обоняние. „Хората, които работят там сме свикнали с този мирис и вкус, но за външен човек се усеща още от влизането на територията на компанията и наоколо“, обяснява той.

Започва във фабриката преди 15 години

Започва работа във фабриката преди повече от 15 години като оператор производство. „Работих на машина, произвеждаща шоколадови дражета. Започнах с идеята да натрупам малко опит, да изкарам някой лев за почивка и така вече 15 години се катеря по стълбицата на развитието в „Нестле“, казва Христо.

В момента е на позиция производствен мениджър. Управлява две големи производствени линии за едни от най-известните десерти на „Нестле“ - като отговаря за повече от 300 човека. Тези две линии могат да произведат повече от 16 хиляди тона готов продукт за година, обяснява той.

"Нестле България" е вече със сертификат инвеститор клас А

Като най-големят производител в хранително-вкусовата промишленост напредваме в технологичното обновлание и миналата година направихме голяма инвестиция, заради което получихме признанието за инвеститор клас А преди няколко дни, разказа Христо Тенев. 

Преди дни „Нестле Българияполучи сертификат за инвеститор клас А от Министерство на икономиката. Компанията бе отличена за инвестиционен проект на стойност 21 644 269 лв., който осигурява дигитализация на производствения процес във фабриката в София. Признанието се дава и за увеличаване на капацитета и разширяване на портфолиото от произвеждани продукти.

„Като голям инвеститор и компания, която се стреми да е в крак с глобалната автоматизация миналата година направихме тази инвестиция – тя автоматизира в голяма степен ръчния труд, намали дефектите в производството, намали материалните загуби, особено свързаните с опаковките, което е от голямо значение за опазване на околната среда“, пояснява още Христо.

Добавя, че това помага да се увеличи капацитета на производстно и има план чрез тази автоматизация да се увеличи обема на производство.

"Ние управляваме машините, а не те нас"

Човешкият капитал е най-важен все пак, въпреки технологиите, признава мениджърът.“Ако преди машината е управлявала човека - тя е подавала обемът и темпото на работа, сега операторът дава темпото на работа на машината, т.е. ние управляваме машината, а не тя нас“, обяснява той.  

„За съжаление самата пандемия предизвика голяма промяна в начина на работа и при нас“, казва Христо Тенев и допълва, че във фабриката има установени много добри правила за превенция - носене на лични предпазни средства, маски и шлемове, там, където може да се ограничи физическият контакт.

Около 600 човека сме във фабриката и засега се справяме много добре - имаме малък брой хора под карантина, разказа той.

И допълва, че понеже фабриката е в сферата на хранително-вкусовата промишленост, има много добри практики за почистване. „При нас това си е вкарано в процеса на произвоство – почистване на производствените линии, на помещенията – хората трябва да са спокойни, защото произвеждаме качествен продукт както и преди“, отбелязва Христо.

Във фабриката в София производството е с традиции вече на 80-те години. „Имаме огромни традиции в производството на шоколадови изделия – ние сме компания, която е призната в цяла Европа като фабрика за иновации и реновации в „Кит Кат“-сегмента“, казва още той.

Най-сладкото в работата е да излезеш с нов продукт, който да се хареса

"Никога няма да ни писне шоколада, затова и работим на такова вкусно място", казва Христо Тенев. По думите му една от причините е, че всяка година се разработват нови продукти. Първите дегустатори на новите продукти са тъкмо хората във фабриката. „Когато произведеш нещо ново, което за първи път излиза на пазара, първият тест сме ние, след това има качествен контрол, но чисто вкусово екипът е първият дегустатор“, казва с усмивка той.

Най-сладкото в нашата работа е когато излезем с нов продукт да видим, че хората го харесат – така се наслаждаваш на труда си, отбелязва още мениджърът.

Питам го дали се чувства вече вещ в занаята, а той казва, че всеки ден човек може да научи нещо. Нови проекти има всяка година и така се развиваме - всяка нова технология и генерация на оборудване ти дава нови знания и опит, допълва Христо Тенев, но пък отчита дългогодишния си опит във фабриката като ценност.

По време на първата сериозна карантина през пролетта на миналата година се е чувствал привилигирован, че ходи на работа. За разлика от повечето свои приятели и близки, които са работили от дома си.

„Сутрин почти нямаше задръствания и си мислех, че всички останали са в отпуска. Но чувствах привилегия, че съм от малкото хора, които отиват на работа на терен“, разказа той.

„При работа от вкъщи си затворен в едно помещение, а за щастие ние имаме голям периметър на действие във фабриката. Да се отива на работа е нещо, което преди не съм го оценявал така както сега“, допълни производственият мениджър в „Нестле“.

Чуйте целия разговор с Христо Тенев в поредицата "Вещи в занаята".