Най-устойчивите градове в света се ръководят от кметове жени. Това показва доклад на изследователската фирма Corporate Knights, цитиран от TCE. Стокхолм е определен за най-устойчивия град в света, следван от Осло и Копенхаген.

Стокхолм, Осло и Копенхаген: Всеки тези градове имат жена за градоначалник.

Почина архитектът, ръководил строежа на Саграда фамилия

Сред десетте най-устойчиви града в света, могат да бъдат намерени пет метрополиси, които имат жена за кмет.

"Индексът извежда на повърхността ясна тенденция", посочват изследователите и допълват:

"По целия свят следва да се отбележи, че кметовете жени нерядко се проявяват като поддръжници на политиките за устойчиво развитие и действия в областта на климатичните промени."

Испанска авиокомпания ще лети с електрически цепелини

Докато първите три позиции да са окупирани от градове от силно развитата Скандинавия, може да се отбележи и за други места по света, че женските кметове отдават голямо значение на устойчивото развитие.

Такъв е случаят в метрополиси като Богота, Токио, Париж, Акра, Калгари и Сан Франциско, наред с други, които предприемат стъпки за подобряване на устойчивостта. Амстердам, ръководен от кмета Фемке Халзема, не е в списъка.

Отворено пространство

Стокхолм, най-устойчивият град в света, се ръководи от кмета Анна Кьониг Джерлмир. Тя е избрана за кмет на шведската столица преди четири години. Оттогава е съпредседател на ръководната комисия на C40 - глобална мрежа от кметове, насърчаващи спешни действия в областта на климатичните промени.

Ryanair премахна теста по език за качване на борда в Южна Африка

Наред с другото, докладът на Corporate Knights посочва, че Стокхолм има особено добър резултат по отношение на качеството на въздуха и също така има голяма площ на "open space" (открито пространство). Никъде в Европа не се управляват по-малко автомобили на семейство, отколкото в Стокхолм.

Осло, който се нарежда на второ място, е ръководен от кмета Мариан Борген от седем години. Според доклада норвежката столица показва най-голямата устойчивост в условията на изменението на климата.

Точно 2 години след прекосяването на Атлантика представят „Неверест“

"Освен това градът има особено ефективна мрежа от пътища, докато производството на отпадъци е намалено до минимум", отбелязват изследователите.

Копенхаген, който заема трето място, избра Софи Хесторп Андерзен за кмет миналата година. Докладът отбелязва, че датският метрополис има най-ниската консумация на глава от населението на вода от всеки град в Европа. Копенхаген отчита и най-добрата оценка на всички европейски градове по отношение на емисиите на парникови газове.

"Кметовете жени все повече предприемат смели стъпки за справяне с изменението на климата и предприемане на стъпки за насърчаване на устойчивостта", твърди Corporate Knights.

Летище София започна проверка по случая с Наоми Кембъл

"Един пример е Джоти Гондек, първата жена кмет на канадския град Калгари. Малко след избирането си тя обяви извънредна ситуация в областта на климатичните изменения. Всъщност, това беше първото решение, което тя взе като кмет."

Гондек вижда във връзката между кметовете жени и устойчивостта връзка, която може да бъде идентифицирана и другаде в обществото, включително в бизнеса.

"Мъжете обикновено биват преценявани според способността им да дават бизнес резултати, докато от жените лидери често се очаква да играят грижовна и възпитаваща роля за слабите и уязвимите и да обръщат по-голямо внимание на природата и околната среда", отбелязва кметът на Калгари.

Изследователите също така посочват, че съставът на борда на C40 показва и ясна връзка между кметовете жени и устойчивостта.

Как да осигурите безопасността си при гръмотевична буря

"Мрежата е основана преди повече от петнадесет години от тогавашния кмет на Лондон Кен Ливингстън", твърдят те.

"Преди осем години тази организация на градове с амбиции за устойчиво развитие имаше четири жени кметове. Преди пет години обаче петнадесет места в мрежата вече бяха запълнени от жени, а броят им продължава да расте."

Кои са показателите

Устойчивостта има много лица и перфектният град не съществува, но въпреки това редица общи елементи могат да бъдат намерени в градовете в горната част на класацията според изследователите.

Наред с други неща, те установиха, че в десетте най-устойчиви града в света около 60 процента от всички пътувания се извършват с обществен транспорт, пеша или с велосипед. Освен това изглежда, че средно около 80 процента от домакинствата в тези градове притежават по-малко от един пътнически автомобил.

62% от българите смятат, че климатичните промени са реална заплаха за човечеството

Освен това се забелязва, че сред десетте най-устойчиви града девет имат по-малко фини прахови частици във въздуха, отколкото е ограничението за безопасност на Световната здравна организация.

Накрая, но не на последно място, в тези десет града публичното пространство заема около 22 процента от общата градска площ. Амбициозната цел на ООН за устойчиво развитие е 45 процента отворени пространства.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм