Испанският архитект Жорди Боне-и-Арменгол, ръководител на строежа на величествената катедрала Саграда фамилия в Барселона, почина на 97-годишна възраст. Синът му Луис Боне съобщи тъжната новина в Туитър. Боне-и-Арменгол е роден в Барселона през 1925 г. От 1985 до 2012 г. ръководи строежа на Саграда фамилия, след което става почетен архитект на църквата.

Италия създава музей за крадени артефакти

Катедралата в Барселона, дело на гениалния архитект Антонио Гауди, така и не е довършена до смъртта му през 1926 г.

Саграда фамилия е една от основните забележителности в каталунската столица. Напливът на посетители в катедралата се увеличи, след като през 2010 г. папа Бенедикт XVI я освети и даде разрешение в нея да се извършват църковни служби.

Откритият саркофаг в катедралата „Нотр Дам“ скоро ще бъде отворен

По предварителен план катедралата трябваше да бъде завършена през 2026 г., когато ще се отбележи 100-годишнината от смъртта на испанския архитект Антонио Гауди (1852-1926). Изграждането започва през далечната 1882 г. с частни дарения, а по време на пандемията от коронавирус работата е временно спряна. Най-вероятно заради забавянето строителството няма да бъде завършено през 2026 г. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм