По време на гръмотевичните бури избягвайте откритите пространства, изключете всички електрически устройства и намерете безопасно и сухо място. Такива съвети отправи за Дарик радио планинският спасител Тервел Тотев. Той призова да проверяваме прогнозата, а ако ни се налага да излизаме, да го правим преди обяд, защото гръмотевични бури се случват в следобедните часове. 

Можем да проверим дали мълниите падат опасно близо до нас, като броим секундите от момента, в който блесне светкавицата, докато чуем самия гръм. Ако секундите са по-малко от 10, веднага трябва да намерим подходящо прикритие, заяви Тервел Тотев от Планинската спасителна служба.

Буреносен край на седмицата, следва постепенно подобрение

Ако вероятността за лошо време е голяма – отложете пътуването си и не излизайте, призова той. Според него безопасността трябва да бъде на първо място и обясни как да разпознаем кога наближава гръмотевична буря. 

Ако човек бъде поразен от мълния и станем свидетели на това, трябва незабавно да се обадим на телефон 112. Докато дойде спешният екип, трябва да се опитаме да поддържаме основните жизненоважни функции на пострадалия - дишане и сърдечна дейност, каза Тервел Тотев. Той допълни още, че симптомите на лек удар от гръмотевица включват припадък, нервен шок, виене на свят и изгаряния, а при силен - и глухота и нарушение на сърдечната дейност.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм