Книгата „Неверест“ ще представят днес от 18 часа на площад „Стефан Стамболов“ в Пловдив Максим и Стефан Иванови. Баща и син изминаха 4444 морски мили в 105 дни с гребна лодка през Атлантика в сезона на ураганите.

По време на срещата Максим и Стефан Иванови ще разкажат за първата и единствена гребна експедиция за България. Присъстващите ще могат да видят лодката „Неверест“, която двамата са построили собственоръчно в гаража на къщата си в София.

Книгата не е само разказ за една дръзка мечта, превърнала се в неповторимо приключение. Тя е вдъхновяваща история за двама смели мъже, които решават да изпитат силите си насред свирепата арена на океана.

Експедицията на Максим и Стефан Иванови започна точно преди две години от Португалия. Двама мъже в една гребна лодка, създадена от собствените им ръце. Хиляди хора по света със затаен дъх следяха всяко загребване, всяка прогноза за приближаващ ураган или техническа повреда на борда. Експедицията им бе посветена на кауза, която има за цел да стимулира повече хора да даряват органи след смъртта, които да се използват за животоспасяващи трансплантации. С успешното завършване на своето плаване те насочиха вниманието на стотици хиляди българи в тази посока.

Синът е роден през 2003 г. След експедицията Максим е вписан в книгата „Рекордите на Гинес“ с два рекорда.

Бащата през 2011 година става вторият българин, преплувал Ламанша, а през 2019 г. успешно завършва един от най-трудните планински ултрамаратони с дължина 300 км. и сборна денивелация от 25 000 метра.