Ryanair премахна изискването пътниците от Южна Африка да докажат националността си, преди да пътуват, като преминат тест на език африканс, съобщи главният изпълнителен директор на компанията Майкъл О'Лиъри. Въвеждането на теста предизвика негативна реакция сред южноафриканците.

Ryanair въведе задължителен образователен тест за качване на борда

Миналата седмица правителството на Южна Африка обяви, че е изненадано от решението на нискотарифния превозвач да принуди пътуващите към Обединеното кралство, притежаващи паспорти на страната, да преминат теста, определен като „система за обратно профилиране“.

Езикът африканс се говори само от 12% от 58-те милиона души в страната и често се свързва с апартейда и управлението на белите малцинства.

О'Лиъри, чиято авиокомпания не извършва полети до и от Южна Африка, но превозва повече пътници из Европа спрямо всяка друга самолетна компания, обяви, че тестът отпада.

„Правителството на Южна Африка призна, че има проблем с огромния брой фалшиви южноафрикански паспорти“, съобщи О'Лиъри на пресконференция в Брюксел.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм