Туитър потвърди, че потребителите ще трябва да плащат, за да получат синя значка за верификация, информира Би Би Си. 

Функцията ще бъде отворена за потребители в определени страни, които се регистрират в услугата Twitter Blue за $7,99 на месец.

Мъск ще иска такса от потребителите на Туитър, за да запазят значките си

Промяната в политиката е противоречива на фона на опасенията, че платформата може да бъде залята от фалшиви акаунти.

Преди седмица милиардерът Илон Мъск купи социалната мрежа за 44 милиарда долара и уволни почти половината от служителите.

Синята значка преди това беше достъпна само за високопоставени или влиятелни личности и организации, като чрез нея те доказват своята самоличност. Използва се като знак, че профилът е автентичен и е ключов инструмент, който помага на потребителите да идентифицират надеждна информация в платформата.

Мъск съкрати 50% от персонала на Туитър

Промяната в политиката може да подхрани притесненията, че правителствени фигури, знаменитости, журналисти и марки могат да бъдат имитирани от всеки потребител, който желае да плаща месечна такса.

В петък Мъск каза, че Туитър губи повече от 4 милиона долара (3,5 милиона паунда) на ден, настоявайки, че това не му дава "никакъв избор", освен освобождаването на около половината от 7500-те служители на компанията.

Съкращенията - както и яростното застъпничество на Мъск за свободата на словото - предизвикаха спекулации, че Туитър може да намали усилията си за модериране на съдържанието.

Туитър бълва лъжи по целия свят, заяви Байдън

Милиардерът обаче настоя, че позицията на фирмата спрямо неподходящите материали остава „абсолютно непроменена“.

В актуализацията на Туитър е посочено, че първоначално промените ще се прилагат само в Обединеното кралство, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Поредица от туитове от самия Мъск сочи, че промените ще бъдат въведени в световен мащаб, след като бъдат наблюдавани в първоначалните няколко страни.

„Птицата ще лети според нашите правила“: Брюксел с предупреждения към Мъск

До момента не беше ясно какво ще се случи с тези профили, които вече имат синя отметка, или дали Туитър все още планира да верифицира потребители, които не са се абонирали.

В отговор на потребител, който пита какво ще се случи със съществуващите верифицирани профили, Мъск каза, че срокът за въвеждане на промени е „няколко месеца“.

Отговаряйки на друг въпрос за риска потребителите да се преструват на знаменитости, той каза, че Туитър ще „спре акаунта, опитващ се да се представя за друга личност и ще задържи парите му“.

Тръмп: Twitter вече е в разумни ръце

Мъск съобщи още, че Туитър скоро ще позволи да се прикачват дълги текстове към публикации.

В момента потребителите могат да публикуват съобщения до 280 знака. За да публикуват голям текст в социалната мрежа, много потребители прикачват екранна снимка с необходимия текст към туита. „Туитър скоро ще добави възможност за прикачване на дълъг текст към туитовете, слагайки край на абсурдната практика на скриншотове“, написа Мъск.

В събота върховният комисар на ООН за човешките права Фолкер Тюрк изпрати отворено писмо до Илон Мъск и го призова „да гарантира, че човешките права ще са в центъра на вниманието при управлението на социалната мрежа, предаде Ройтерс.

“Всезнайко” с “изобилно его”, продавал шоколадови яйца: Кой е Илон Мъск

Освен че Туитър освободи в петък половината си служители, в свои туитове работещи в компанията съобщават, че сред засегнатите е и екипът, който отговаря за спазването на човешките права. Тюрк определи това като „обезкуражаващо начало“.

В писмото си Тюрк посочва, че „Туитър“ е част от глобална революция, която е преобразила начина, по който общуваме“. Той изтъква, че пише със загриженост и опасения за „нашето дигитално средище за общуване и ролята на „Туитър“ в него“.

Мъск уволни висшите ръководители на Туитър

Подобно на всички останали компании, „Туитър“ трябва да разбере какви са вредите, свързвани с нейната платформа, и да предприеме стъпки за справяне с тях“, пише още Тюрк.

Зачитането на нашите споделени човешки права трябва да е задължително при използването и развитието на платформата, предупреждава върховният комисар.

Все още няма официален отговор от Туитър.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм