Американският президент Джо Байдън каза в петък, че Илон Мъск е купил социалната медийна платформа Туитър, която да бълва лъжи по целия свят, предаде Ройтерс.

Компанията Туитър освободи половината от служителите си в петък, но каза, че съкращенията са по-малки в екипа, отговорен за предотвратяване на разпространението на дезинформация. Това стана, след като рекламодателите се отдръпнаха на фона на опасения за управлението на съдържанието.

Мъск съкрати 50% от персонала на Туитър

"Сега нещото, което най-много ни тревожи е, че Илон Мъск си купува компания, която изпраща или просто казано бълва лъжи по целия свят ... Вече няма редактори в Америка. Няма. Как да очакваме децата да разберат какво е заложено на карта?", каза Байдън по време на събитие за набиране на дарения.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер каза по-рано пред журналисти, че Байдън е бил пределно ясен за нуждата от намаляване на езика на омразата и дезинформацията.

Мъск ще иска такса от потребителите на Туитър, за да запазят значките си

"Тези му възгледи се отнасят и за Туитър, отнасят се и за Фейсбук и за всяка друга социална мрежа, където потребителите могат да разпространяват дезинформация", каза говорителката.

Мъск обеща за възстанови свободата на словото и едновременно с това да не допусне Туитър да се превърне в "адски пейзаж". Големите рекламодатели обаче изразяваха опасения относно придобиването на Туитър от мултимилиардера.

“Всезнайко” с “изобилно его”, продавал шоколадови яйца: Кой е Илон Мъск

В петък Twitter Inc съкрати половината от персонала си, но заяви, че съкращенията са по-малки в екипа, отговарящ за предотвратяване на разпространението на дезинформация. Обяснението за съкращенията беше, че рекламодателите са намалили разходите си поради опасения относно модерирането на съдържанието.

В туитове на служители на компанията се твърди, че сред съкратените са екипите, отговарящи за комуникациите, курирането на съдържание, човешките права и етиката на машинното обучение, както и някои продуктови и инженерни екипи.

„Птицата ще лети според нашите правила“: Брюксел с предупреждения към Мъск

Този ход завършва една седмица на хаос и несигурност относно бъдещето на социалната медия след придобиването й от Илон Мъск - най-богатият човек в света.

В петък той написа в Туитър, че услугата изпитва "огромен спад в приходите" от оттеглянето на рекламодателите.

Мъск обвини за загубите коалицията от групи за граждански права в платформата, която настояваше водещите рекламодатели на Twitter да предприемат действия, ако той не защити модерирането на съдържанието - опасения, засилени преди потенциалните решаващи избори за Конгрес идващия вторник.

Тръмп: Twitter вече е в разумни ръце

След уволненията групите активисти заявиха, че засилват натиска си и ще изискват от марките да изтеглят рекламите си в Twitter в световен мащаб.

"За съжаление няма избор, когато компанията губи над 4 млн. долара на ден", написа Мъск в Туитър за съкращенията, като добави, че на всички засегнати са предложени тримесечни обезщетения.

Компанията запази мълчание относно мащаба на съкращенията до късно през деня, когато ръководителят на отдела за безопасност и интегритет Джоел Рот потвърди в Туитър вътрешните планове, достигнали и до някои авторитетни медии като агенция Ройтерс по-рано през седмицата, според които съкращенията ще засегнат около 3700 души, или 50% от персонала.

Мъск уволни висшите ръководители на Туитър

Сред съкратените са 784 служители от централата на компанията в Сан Франциско и 199 в Сан Хосе и Лос Анджелис, според подадените документи до калифорнийския орган по заетостта.

Рот заяви, че съкращенията са засегнали около 15% от екипа му, който отговаря за предотвратяване на разпространението на дезинформация и друго вредно съдържание, и че "основните възможности за модериране" на компанията остават непокътнати.

Миналата седмица Мъск подкрепи изпълнителният директор по безопасността, позовавайки се на неговия "висок интегритет", въпреки че преди години Рот беше понижен заради критични туитове към бившия президент Доналд Тръмп.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм