След като Илон Мъск закупи Туитър за 44 милиарда долара, няколко издания съобщиха, че самообявилият се за антирекламен "Chief Twit", може скоро да пусне нов метод за генериране на приходи в социалната платформа, като накара потребителите да плащат за своите значки за потвърждение, съобщават от “Business Insider”.

Кой е Илон Мъск

Източници, запознати с въпроса, споделиха пред “Platformer” - бюлетин, създаден от Кейси Нютън, бивш редактор на “The Verge” - че ръководителите на Туитър са прекарали уикенда в обсъждане на възможна промяна в социалната платформа, където потребителите ще трябва да плащат, за да се абонират за “Туитър Блу” или рискуват да загубят своите значки.

“Туитър Блу”, месечен абонамент за $4,99, започна миналата година като премиум предложение на платформата. Потребителите имат достъп до нови функции като персонализирани икони на приложението, възможност за отмяна или отбелязване на туитове и “режим на четене” за по-лесно преглеждане на дълги нишки от публикации. Абонаментът за верифициране на профила може да струва до $19,99 на месец, съобщи “The Verge”.

„Птицата ще лети според нашите правила“: Брюксел с предупреждения към Мъск

Понастоящем достъпен само в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, стартирането на “Туитър Блу” имаше трудности с привлекателността на нишата и ограничените функции, но свързването на верифицирането на профилите с абонаментната такса може да увеличи популярността му. Ако Туитър реши да изисква плащане за значките, социалната мрежа ще се превърне в първото подобно голямо американско приложение, след като повечето платформи предлагат функцията безплатно.

Twitter отмени блокирането на Кание Уест

Текущият процес на верифициране, който Мъск описа по-рано като „ако Кафка имаше магическа черна топка“, отдавна е заклеймен като „елитарен“ статут с тесни изисквания за допустимост, понякога смятани за предубедени спрямо част от потребителите. Обвързването на верифицирането с модела на платен абонамент ще установи по-ясни критерии за получаване на значка, както и ще генерира допълнителни приходи за платформата.

Тръмп: Twitter вече е в разумни ръце

Въпреки че преместването не е завършено, източници споделиха пред “Platformer”, че в миналото Мъск е публикувал съобщения, че мрази рекламата. В предложението си пред инвеститорите преди сделката за Туитър обещал да намали зависимостта на платформата от приходите от реклами и да увеличи средния приход от потребител.

Мъск: Не мога да си позволя повече да финансирам интернет сателитите в Украйна (видео)

В неделя Мъск туитна, че „целият процес на верифициране се преработва“, но не потвърди, нито отрече съобщенията за преминаване към платен модел.

Отговорът на потенциалните промени беше посрещнат до голяма степен със съпротива от хора, които в момента притежават значките. Те спекулираха, че промяната ще бъде “катастрофална”.

Мъск ще продължи да финансира Starlink в Украйна

“Буквално няма сума, която бих платил, за да бъда верифициран в Туитър”, написа продуцентът Майкъл Шур, известен онлайн като “Кен Тремендъс”. “Дори и да беше един проклет американски цен,  платен в рамките на 999 години”.

Мъск и представители на Туитър не дадоха коментар пред “Business Insider”.

Превод: Илина Стоянова

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм