Народното събрание не успя да заседава днес, 17 ноември, тъй като депутатите не събраха нужния кворум от 121 души. Въпреки че присъстваха в зала, повечето парламентарни групи не се регистрираха. Присъствието си при регистрацията отбелязаха само народните представители от ПП-ДБ и БСП.

Големият въпрос е не кой министър да си подаде оставката, а защо е токова важно това с петрола, коментира Бойко Борисов. „Ние ще подкрепяме кабинета, ако върши правилни неща и прави добри закони. Не сме партия, която осигурява кворум“, добави той, като подчерта, че тяхната партия е най-голямата в Народното събрание.

С това, което Кирил Петков каза, че е готов да жертва правителството, вече съм напълно убеден, че те имат личен интерес от "Лукойл", посочи Делян Пеевски от ДПС.

По думите на Георги Свиленски от БСП работата на народните представители е да присъстват в пленарната зала и да работят.

Според Toшко Йорданов от ИТН, след като БСП подкрепя кворума в зала, показва, че видимо допуска фатална политическа грешка.

Това, което се случи с вота на недоверие, не се е случвало досега, заяви Цвета Рангелова от „Възраждане“. Очевидно е желанието на БСП да помогне на правителството да оцелее, добави тя. По думите й те не са част от кабинета и нямат нито задължение да осигуряват кворума в зала, нито да пазят кабинета.

Игрите с кворума започнаха още през вчерашния ден, когато трябваше да се извърши повторно гласуване на вота на недоверие към правителството. Именно с тази точка трябваше  да започне и днешното заседание. Тази сутрин бяха направени два опита за събиране на кворум. При единия се регистрираха 78 народни представители, а при другия – 79. 

Вчера, 16 ноември, ГЕРБ-СДС и ДПС не участваха в първото гласуване на предложението. Вота на недоверие подкрепиха 66 народни представители, а 61 бяха "против". Според правилника на Народното събрание проектът на решение за гласуване на вот на недоверие на правителството се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм