Днес се навършват точно 30 години от победата, която ни класира на световното първенство по футбол в САЩ през 1994 година. Лидерите на Националния отбор в този мач към днешна дата управляват българския футбол.

Същите тогавашни легенди снощи предизвикаха погром в центъра на столицата. Имаше бой, ранени и арестувани при протеста срещу Българския футболен съюз пред Националния стадион "Васил Левски".

24 са пострадалите, приети за лечение. Това съобщиха за Дарик от Спешна помощ. На място са били изпратени 17 линейки. 7 от пострадалите са хоспитализирани - един във ВМА, един в ИСУЛ и петима в Пирогов. 

Ексцесии на протеста срещу БФС

Темата дискутира "Голямото жури" по Дарик радио с водещ Георги Донков. 

"Аз съм привърженик на гражданската активност и това да нададем глас, когато ни писне от някого. Не е зле и в други сфери на съдебната реформа и политиката да сме толкова категорични и активни, колкото вчера показаха феновете, като естествено не съм привърженик на тези размирици, но мисля, че бяха неизбежни. Като сложиш 1600 полицаи да охраняват Боби Михайлов и като са взели най-скъпото на феновете, а именно футбола - това се случва", заяви управляващият директор на Тийноватор Зорница Миткова.

Журналистът Еми Барух обаче беше на коренно различно мнение за снощните събития.

"Цялата тази простащина, бруталност и безмозъчност, която се изля по улиците в центъра на София, не е за първи път, но мисля, че тези 1600 полицаи свършиха услуга на футболните запалянковци, защото се създаде това отвратително меле, след което Боби Михайлов няма как да остане", коментира тя.

"Това, което се случи, показа, че тълпата футболни запалянковци, която е отвратителна във всяка държава, тази разюздана сган по улиците и полицаите, и сблъсъците сякаш имаме война, показва една непоносимост, която отиде вече в нивата на политическото говорене", допълни Еми Барух.

Журналистът и политик Иво Божков поздрави Дарик радио за професионализма при отразяването на събитията.

"Това, което се случи вчера, е оправданието на ръководството на БФС, но тези събития показаха един край - аз съм убеден, че този състав на ръководството повече не може, той е делегитимиран и това е много тъжно. Няма по-голямо отмъщение на съдбата от това най-големите ни герои, хората, които ни караха да се чувстваме горди, да скачаме до тавана от щастие, да се превърнат в това. Те тази си титла на легенди на футбола си я запазват, но в настоящето окончателно загубиха шанса да имат общо с тази игра", смята той.

"Интересно е, че знаем още древните са казали, че един народ, за да е доволен, му трябват две неща - хляб и зрелища. В България такива масови зрелища е имало единствено около хляба. За първи път в историята виждаме протест за зрелищата. Струва ми се тук, че има много сериозна грешка в приоритетите обаче. Има доста други неща, които могат да изкарат хората на улицата. Нямам проблем с грубостта на протеста, защото една такава акция не е балетна стъпка. Другият голям скок е, че "Левски" и ЦСКА бяха обединени рамо до рамо, но тяхната кауза мен лично изобщо не ме интересува и не разбирам как точно футболът може да активизира толкова огромна обществена енергия, за разлика от други по-значими проблеми", отбеляза докторът по информационни науки Христо Панчев.

"Не ми се иска да говорим за тези размирици, а за това какво се случва в БФС, кой стои отзад. Има намесена Държавна сигурност, политически партии, нека се говори за това", призова Зорница Миткова.

"Картината от снощи е картина, която изпраща лош сигнал. Тя възпитава. Това е, срещу което аз се бунтувам", уточни Еми Барух.

"Видях как маскирани полицаи нахълтват в едно заведение и опустушават всичко. Разбирам стреса им, това е погром, обаче все още не мога да видя дори намек за някакво реформиране в системите на МВР. Като влезеш в едно полицейско управление, лъха на ракия, пуши се, започват да те подкупват и в момента, в който влезеш в килията, започваш да се чувстваш свободен, което е пълен абсурд. Има логика в това вътрешният министър да си подаде оставката, но без реформи, с оставки нищо няма да стане. Тези хора трябва да преминат обучение, да могат да реагират адекватно в такива ситуации и да не се допускат хорас минало и връзки в системата на МВР", заяви Христо Панчев.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм